Prošla kroz teško životno razdoblje

Ispovijest mlade bh. pjevačice: Pokušala sam se ubiti, što mi je skoro i pošlo za rukom!

ŽENA iN 03.11.21, 08:39h

Ispovijest mlade bh. pjevačice: Pokušala sam se ubiti, što mi je skoro i pošlo za rukom!
Ostavili su me mjesec dana na Psihijatriji i dali mi terapiju od koje sam bila leš. Samo sam plakala i spavala. I tu sam vidjela da nešto sa mnom nije uredu, samo nisam znala šta, opisala je svoje stanje mlada pjevačica

 

Nekadašnja učesnica popularnog muzičkog šoua “RTL Zvijezde” Dženana Manov iz Prozora, s adresom u Sarajevu, ostavila je iza sebe veoma dramatičan period. Ova atraktivna plavuša, koja je talentom i harizmom osvojila region, koncem šoua pokušala je sebi oduzeti život.

 

U ispovijesti za Avaz odlučila je progovoriti o danima koji su bili obojeni sivilom, očaju te kako se uspjela vratiti sebi.


Nakon takmičenja “RTL Zvijezde”, Vi krećete stranputicom.

 

- Prvobitno su “RTL Zvijezde” u mom životu donijele prekretnicu. Došla sam do polufinala, dobila sam nekoliko ozbiljnih ugovora iz Zagreba. I baš kada sam planirala sve to završiti, desila se jedna kobna noć, kada sam pokušala sebi oduzeti život, što mi je skoro i pošlo za rukom.

 

Hitna pomoć prebacila me u Mostar, gdje su me reanimirali. Uspjeli su, hvala Bogu. Tu me ostavljaju mjesec na Psihijatriji i daju mi terapiju od koje sam bila leš. Samo sam plakala i spavala. I tu sam vidjela da nešto sa mnom nije uredu, samo nisam znala šta. Vjerovala sam doktorima i oni su mi bili sve, nada za moju budućnost. Nakon toga završavam još dva puta na Psihijatriji u Mostaru, ponovo zbog pokušaja suicida. I oni mi opet daju istu terapiju, od koje nije bilo nikakvog napretka. Tada su se moji roditelji veoma zabrinuli…

 

Uz pomoć majke, odlazite u Beograd na liječenje.

 

- Saznajemo da je Klinika za psihijatriju u Beogradu treća u Evropi po stručnosti. Moja mama me, bez imalo razmišljanja, vodi u Beograd na pregled. Tada sam bila u veoma lošem stanju. Nisam uopće bila svjesna gdje se nalazim i šta tu radim. Nakon što su me doktori pregledali, rekli su da moram hitno ostati u bolnici. I to prvo na intenzivnoj njezi, jer sam toliko puta pokušala suicid. Tako je i bilo. Ostavili su me na intenzivnoj njezi punih 10 dana.

 

Kada Vam postavljaju dijagnozu?

 

- Nakon intenzivne prebacili su me na Psihijatriju. Tu su me doktori detaljno pregledali i ustanovili da imam bipolarni afektivni poremećaj. Za sve koji ne znaju - to je stanje kada u čovjeku postoje dvije osobe. Tada sam još više pala u depresiju, jer sam znala kakav me život s tom dijagnozom čeka. Šake i šake tableta. Nisam to mogla podnijeti. Plakala sam danima. Pitala sam se zašto ja.


Još ste pod terapijom i posjećujete psihijatra. Kako se osjećate?

 

- Na terapiji sam već dvije godine i sada sam u stanju gdje to ne moram više sama kontrolirati. Sve to tablete odrade. Posjećujem psihijatra svaki mjesec i veoma mi je drago da ga imam. Danas se osjećam čudno, jer nemam osjećaje kao ostali ljudi. Postala sam ravnodušna i hladna osoba. Ne mogu se više veseliti kao nekada, ali, hvala Bogu, barem mi ne pada na pamet samoubistvo.

 

Koliko su učešće u tom šouu i izlaganje javnosti utjecali na Vaše stanje ili tu ne vidite nikakvu vezu?

 

- Mislim da šou nema veze s tim. Možda je samo malo doprinio mom stanju.

 

Vraćate li se na scenu?

 

- Zasad radim za jednu njemačku firmu u Sarajevu i veoma sam zadovoljna svojim životom. Zdravlje mi je na prvom mjestu. Možda uskoro počnem pisati knjigu kojom bih mogla pomoći svim ljudima koji se nađu u tom stanju. Uglavnom, ne vraćam se na pozornicu.


Šta biste savjetovali djevojčicama koje sanjaju „svjetla reflektora“?

 

- Definitivno trebaju biti psihički stabilne. To je osnova za sve. Da imaju svoje ja. Da ne slušaju nikoga, osim porodice. I, najbitnije, da se ne zalijeću. Čudan je to svijet. Sad te ima, sad te nema.


Bili ste na rubu života. Šta ste naučili iz toga?

 

- Prvi pokušaj je bio stravičan, bila sam tri dana u komi i ne sjećam se ničega. Ostali pokušaji su bili takvi da sam vidjela kako me spašavaju, ali nisam mogla reagirati. Bila sam izvan sebe. Definitivno to više nikada ne bih ponovila. To mi je bila teška lekcija u životu.

 

(DEPO PORTAL/dg)