Razvijaju se i prave strategije

Mektić: Ako dođe do sukoba, ko bi prije ovladao... Najrealnije je da je to Brčko, tu je koridor

Front 02.11.21, 09:49h

Mektić: Ako dođe do sukoba, ko bi prije ovladao... Najrealnije je da je to Brčko, tu je koridor
Iz iskustva znam da je u prošli rat išla sirotinja i bijeda. Ni Miloradova djeca, niti mnogih političara u to vrijeme koji su bili, djeca nisu išla u rat, bili su u inostranstvu. Ali da se razvijaju i prave strategije, da, to se radi, rekao je Mektić

 

- Nemam informacije da neko negdje dijeli neko oružje i lično mislim da se to ne radi, ali sam poručio roditeljima da čuvaju svoju djecu, istakao je Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i bivši državni ministar sigurnosti.

 

- Iz iskustva znam da je u prošli rat išla sirotinja i bijeda. Ni Miloradova djeca, niti mnogih političara u to vrijeme koji su bili, djeca nisu išla u rat, bili su u inostranstvu. Ali da se razvijaju i prave strategije, da, to se radi. Radi se na tome, ukoliko dođe do sukoba, ko bi prije ovladao i na koji način strateškom taktikom zauzeo povoljniju poziciju. Ispostavilo se da je to najrealnije da se radi na Brčkom, tu je koridor, kazao je Mektić.

 

On je, naime, prije nekoliko dana objavio dva tvita koja su izazvala veliku pažnju ali i brojne reakcije.

 

"Šta god naši političari na obje strane mislili i govorili kako rata neće biti, pouzdano znam da se ratne strategije razrađuju na obje strane. U tome računaju na mlađe generacije. Roditelji, čuvajte i ne dajte svoju djecu", naveo je tada Mektić, a potom dodao:" "Brčko je najspominjanije mjesto u svim strategijama".

 

Prof. dr. Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka na Univerzitetu u Banjoj Luci, kazao je da nema takve informacije, te da se na internetu može svašta naći.

 

- Očekujem da će kulminacija tenzija da se dogodi nakon što NSRS usvoji zaključke. I vjerujem da će sve ostati u domenu verbalnog. Zlo i naopako ako ode dalje. Ali ni SAD ni EU ni druge velike sile koje ne treba omalovažavati neće dozvoliti ovdje nikome da s nekom formacijom uđe u Brčko. Neće ti strani faktori, a niti će agencije koje djeluju po zakonu.

 

Mektić je, kako prenosi federalna.ba, dodao da uvijek kad je komplikovana politička situacija, kad su političke tenzije izuzetno visoke, neminovno se odražava na bezbjednosnu situaciju.

 

- Ova politička situacija itekako utiče na bezbjednosnu situaciju u BiH i iskopava ratne sjekire, kazao je.

 

Ćeranić je rekao kako sve što se događa, po retorici političara, podsjeća na '90-e godine:

 

- Međutim, situacija u svijetu nije ista. Više ništa nije isto. Živimo u multipolarnom svijetu, u ravnoteži velikih sila koje uvažavaju jedna drugu. Ako dođe do ratnih sjekira ovdje, onda bi se ovdje reprizirala situacija iz Sirije gdje Rusija podržava jednu stranu, Kurde podržava Francuska, Izrael i drugi, a Islamska država imala je određenu podršku sa Zapada. I mislim da svi imaju to u vidu. Da ako ponovo dođe do sukoba Bosnu i Hercegovinu više niko ne sastavi. I zato mislim da će, upravo na iskustvu tom ratnom, teškom, krvavom po sve narode ovdje, doći do dogovora. EU nas ne želi. Nijednu zemlju sa Zapadnog Balkana. Prepušteni smo sebi da se dogovorimo. Nama je izlaz Dejtonski mirovni sporazum

 

- Onda smo mi u ogromnom problemu, onda mi nemamo nikakvu budućnost i perspektivu ovdje. Gdje ćemo mi, je l' naša budućnost nije u EU? Mi smo dobili 14 prioriteta koje moramo da ispunimo i nismo ispunili nijedan, zaključio je Mektić

 

(Federalna.ba. DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI