U Narodnom pozorištu Sarajevo

'Modul memorije' - Izložba i predstava s tematikom silovanja u ratu

Kultura 01.11.21, 14:53h

'Modul memorije' - Izložba i predstava s tematikom silovanja u ratu
Predstava "Kao da je neko još uvijek u šumi" premijerno je izvedena u jesen 2020. u Kataloniji, u godini obilježavanja dvadesetpete godišnjice Daytonskog sporazuma kojim je službeno okončan rat u BiH

 

Izložba fotografija i teatarska predstava “Kao da je neko još u šumi”, a koji su nastavak projekta predstavljenog u proljetnom dijelu Modula memorije, bit će održani u novembru. Riječ je o programima koji nisu realizovani u okviru 26. izdanja Modula Memorije na proljeće ove godine zbog nepovoljne situacije sa pandemijom.

 

U aprilu je premijerno emitovan dokumentarni film “Kao da je neko još u šumi” katalonskih reditelja Terese Turiere i Erola Ileria koji se bavi istom temom kao i izložba i predstava.

 

Izložba će biti otvorena 5., a predstava će biti odigrana 6. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo. Nakon toga, 13. novembra bit će održana premijera igranog filma "Djeca sa CNN-a" rediteljice Aide Bukvić, sapćeno je iz MESS-a.

 

Predstava "Kao da je neko još uvijek u šumi" premijerno je izvedena u jesen 2020. u Kataloniji, u godini obilježavanja dvadesetpete godišnjice Daytonskog sporazuma kojim je službeno okončan rat u BiH. U katalonskom Narodnom pozorištu i diljem Katalonije izvedena je više od 50 puta te je popraćena sjajnim kritikama i potresnim reakcijama publike.

 

Riječ je o filmu, predstavi, izložbi koji tematiziraju silovanja u ratu. Procjenjuje se da je tokom rata na području bivše Jugoslavije (1991.-2001.). silovano 25 do 50 hiljada žena. Međunarodni kazneni sud u Hagu prvi je sud koji je silovanje proglasio ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti. Silovanje kao oružje rata jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, preostali tabu iz rata devedesetih.

 

Projekat je realizovala katalonska umjetnička organizacija “Cultura i Conflicte“  u umjetničkom triptihu koji čine pozorišna predstava, dokumentarni film i fotografska izložba.

 

Tokom novembra umjetnički triptih će obići Bosni i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju u turneji koju je organizovala Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi s potporom instituta Ramon Llull.

 

"Kao da je neko još uvijek u šumi" sazdano je u potpunosti od stvarnih svjedočanstava, svojevrsne autofikcije u kojoj stvarne žrtve izlaze pred nas zaštićene isključivo glumčevim tijelom, filmskim ekranom ili izložbenim platnom. Svjedočanstva je u tekst uobličila dramaturginja Anna Maria Ricart Codina, a predstavu je režirao Joan Arqué Solà. Glumačku ekipu predvodi Ariadna Gil, jedna od najpoznatijih europskih filmskih i pozorišnih glumica, te Montse Esteve, Òscar Muñoz, Magda Puig, Judit Farrés, Pep Pascual i Erol Ileri. Autor fotografija je Oriol Casanovas Puigjané, saopćeno je iz Festivala MESS.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI