Prema autobiografskom romanu Alena Meškovića

U utorak i srijedu na sceni SARTR-a gostujuća predstava 'Ukulele jam' - komad o bijegu, ljubav i rock and rollu

Kultura 01.11.21, 10:29h

U utorak i srijedu na sceni SARTR-a gostujuća predstava 'Ukulele jam' - komad o bijegu, ljubav i rock and rollu
Predstava je premijerno izvedena 22. oktobra 2016. godine u Theater im Bauturm (Köln)

 

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), za drugi i treći novembar, najavljena je gostujuća predstava 'Ukulele Jam' - komad o bijegu, ljubav i rock and rollu, autora Alena Meškovića.

 

Autobiografski roman Alena Meškovića opisuje odrastanje i pubertet usred bijega i progona, želju da se (u državi kojoj je rat dao pečat) oda porocima i užicima. Miki ima 14 godina i dugo priželjkivano ljeto 1992. godine provodi u odmaralištu na hrvatskoj obali, ali ne na odmoru. Sa porodicom je iz Bosne pobjegao od rata, u kojem je nestao njegov stariji brat Neno. Mikijeve kasete rok muzike iz 90-ih postale su, od predmeta za svakodnevnu upotrebu, medij uz pomoć kojeg (naspram nasilja i tlačenja) čuva vlastitu individualnost.

 

Predstava je premijerno izvedena 22. oktobra 2016. godine u Theater im Bauturm (Köln). Scensku postavku uradila je Dorothea Schroeder, video German Arefjev, tehnika Thomas Moerl. Glumac Jonas Baeck nominiran je za nagradu Kölner Theaterpreis 2016 za ulogu Mikija, u avgustu 2017. godine 'Welt am Sonntag' u svojoj rang listi pozorišnih kritičara (NRW-Kritikerranking) nazvao ga je „najboljim mladim umjetnikom“.

 

- Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti na telefon 033 664 070 ili porukom u inbox - navodi SARTR.

 

(DEO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI