MALE TAJNE UREĐENJA STANA

Svako ima svoj stil, ali nije loše poslušati savjet: Kako da od životnog prostora napravite savršen enterijer?

Auto & Dom 30.10.21, 22:42h

Svako ima svoj stil, ali nije loše poslušati savjet: Kako da od životnog prostora napravite savršen enterijer?
Činjenica je da svako ima sopstveni stil po pitanju modnih detalja, a složićemo se da o ukusima ne vredi raspravljati. Sa druge strane, nije loše poslušati još neke dodatne savjete o tome kako možete uraditi sopstveni dom i učiniti ga još ljepšim i prijatnijim mjestom za život

 

 

 

Piše: Srbijanka STANKOVIĆ


Boravak u određenim prostorijama stana ili kuće može da izazove nelagodnost i osjećaj hladnoće. Često je to nesvjesni osjećaj neprijatnosti zbog koga u jednom mjestu ne možemo provesti puno vremena.


Smatra se da uređenje enterijera ima uticaj na energiju koja se odašilje kroz prostoriju. Postoje određeni principi uređenja i adaptacije životnog prostora zbog koga on postaje znatno prijatniji za boravak.


Činjenica je da svako ima sopstveni stil po pitanju modnih detalja, a složićemo se da o ukusima ne vredi raspravljati. Sa druge strane, nije loše poslušati još neke dodatne savjete o tome kako možete uraditi sopstveni dom i učiniti ga još ljepšim i prijatnijim mjestom za život.

 

U nastavku teksta pročitajte nešto više o tome šta smo to mi izdvojili za vas po pitanju uređenja enterijera.


Praktičan namještaj pomaže u boljoj organizaciji


Prenatrpanost prostora može uticati na to da vaš stan izgleda neorganizovano i haotično. Rješenje je u odabiru jednako praktičnog i lijepog namještaja sa višenamenskim funkcijama. U svaku spavaću sobu rasporedite komode za rublje koje pružaju dovoljno mjesta za odlaganje veša i ostale garderobe.


Plakari za smještanje stvari izrađeni po meri će se savršeno uklopiti u cjelokupan enterijer i pružiti dovoljno prostora za smještanje ostalog namještaja. Ukoliko imate mogućnosti, ugradite veoma praktične i sve modernije zidne plakare. Savršen način da se riješite dodatnih vrata su plakari sa kliznim vratima.


Višenamenski stočići su savršen izbor za smještanje raznih pomoćnih sitnica. Njihova uloga i dizajn su zaista raznovrsni, a predstavljaju neku vrstu nadogradnje običnim stolovima. Mogu se otvarati ili proširiti tako da u njih ili na njih možete smjestiti mnogo više stvari nego inače.

 

Stanovi s takozvanim otvorenim prostorom nisu tako rijetka pojava


Raspored prostorija povećava kvadraturu stana?


Svako od nas teži da sebi omogući život u što većem prostoru radi komfora za sebe i svoju porodicu. Sa druge strane, kvadratura nije jedino mjerilo. Ukoliko pravilno obavite raspored prostorija, zahvaljujući bolje iskorišćenom prostoru imaćete i utisak da ste dobili na kvadraturi.

 

Zahvaljujući unutrašnjim instalacijama i postavci zgrade, nije moguće mijenjati raspored kuhinje i kupatila, dok sa ostalim prostorijama možete eksperimentisati. Pregradnja prostorija, rušenje ili dodavanje zidova su odličan način da dobijete više manjih prostorija i od svake napravite kutak posebne namjene prilagođenom vašem lifestyle-u.


Velike salonske dnevne sobe polako izlaze iz mode, jer je teško na adekvatan način popuniti tako veliki prostor i ujedno ga učiniti toplim mjesto za život. Adaptacija terase i njeno prilagođavanje kućnim uslovima je još jedno rješenje, zahvaljujući kome ćete dodatno dobiti na prostoru, a ovaj nekada hladni spoljašnji dio može biti savršen kutak za čitanje knjige i ispijanje kafe sa pogledom.


Unesite prirodu u vaš dom


Život u gradu nije savršen izbor ukoliko ste ljubitelj prirode i čeznete za svježim vazduhom. Ako vi ne možete do prirode onoliko kolilo želite, neka ona dođe vama. Savršen izbor u tom pogledu jesu saksijske biljke i svijeće koje će uneti svježinu u vaš dom.


Ne samo da imaju ulogu oplemenjivanja i osvježivanja vazduha, sjajne su i kao estetski detalji. Neke biljke pomažu uklanjanu toksina iz vazduha, tako da vaš stan može postati prava mala prirodna oaza u srcu grada i naročito prijatan prostor za boravak.


Odaberite neke od popularnih kućnih biljaka poput palma areke, zlatne puzavice, drecena ili sanseverije. Sigurni smo da ćete užviati u čišćem vazduhu i ljepšem ambijentu.

 

polica-sto-stolica-kauc-knjige


Kako boje utiču na atmosferu unutrašnjeg prostora?


Odabira boja namještaja, zidova i drugih elemenata u stanu jasno pokazuje vaše poznavanje modnih trendova. Ukoliko uspijete da ih uklopite na pravi način, cjelokupan enterijer će dobiti jednu novu notu.


Pored toga, boje imaju i jednu još značajniju ulogu. Njihov uticaj na raspoloženje prisutnih je postala tema koja se sve više istražuje, a glavni fokus su vrsta boje, intenzitet i vrijeme izloženosti. Iako se faktor subjektivnosti u ovom kontekstu ne smije izostaviti, ipak smo genetski predodređeni da boje tumačimo na isti način.


Crvena boja se povezuje sa ljubavlju, udobnosti i uzbuđenjem. Podstiče snažne emocionalne reakcije, pa tako razmislite da li je želite u velikoj mjeri u svom domu. Žuta je jedna od boja koja šalje pomiješane signale, pa tako sa jedne strane podstiče koncetraciju i energiju, dok je u isto vreme teška za dešifrovanje i podstiče mučninu.


Plava je odlična za umirenje, uz primese efekta depresivnosti. U tom pogledu je potrebno izbjegavati i sivu. Narandžasta boja je kombinacija žute i crvene, a kao topla i energična je veoma poželjna u svakom domu.


Nadamo se da ste čitanjem teksta dobili korisne informacije, ali i ideje o uređivanju vašeg doma. Trudili smo se da naši savjeti budu što praktičniji i jednostavniji za primjenu. Srećno!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI