VIDEO/ BIVŠI LIDER SBIH NA VRUĆOJ STOLICI U CD-U

Silajdžić: 'Ako bude rata, čime da se branimo?! A ponovo imamo prijetnju sile sa Pala... Ponavljaju se '91. i '92.!

Front 29.10.21, 19:29h

Silajdžić: 'Ako bude rata, čime da se branimo?! A ponovo imamo prijetnju sile sa Pala... Ponavljaju se '91. i '92.!
Sada pregovaramo pod ucjenama Dodika! To nisu pregovori! Građani se pitaju šta se dešava. Ako bude rata, čime da se branimo?! - pita se Haris Silajdžić

 

 

 


Bivši dugogodišnji predsjednik Stranke za BiH, iskusan i nekada jedan od najuticajnijih bh. političara, Haris Silajdžić gostovao je na Face TV, u večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadifejzovićem.


Tema za razgovor bilo je mnogo, ali u centru su bile tenzije na rovitoj političkoj sceni koje, čini se, nikada nisu bile veće u postratnim godinama.  


- Kakva je naša borbena spremnost?! Stanje je takvo zato što nemamo dovoljno sredstava i zato što nam je budžet privremen! Fiskalno vijeće ima ključnu ulogu! Nemamo letjelice za niskoleteće letove! Opasno je što Srbija, presuđena za genocid, investira u naoružavanje kao sve ostale susjedne zemlje, čak i više! - upozorio je, između ostalog, večeras Haris Silajdžić.

 
Upitao je i zašto je fokus na Izbornom zakonu, čiji je to prioritet?!

 

- Govorili smo o izmjeni Ustava i završili samo na Izbornom zakonu! Nije napadnut samo Izborni zakon! Izborni zakon postaje okvir za principe umjesto da je obrnuto?! Kakvu državu ćemo napraviti pod prijetnjom?! - naglasio je Silajdžić.

 
Četiri nevladine organizacije su napravile principe o kojima bi trebalo pregovarati! Oni koji sada pregovaraju nemaju principe! Ne možemo bez principa pregovarati! - dodao je.

 

Upozorio je i da "ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala"!


- Ponavljaju se '91. i '92.! Ovdje imamo strane koje pregovaraju. Jedni su branili BiH i nisu nikoga napali! Druga strana su presuđene politike u Hagu! Imamo međunarodnu zajednicu koja kaže da pravimo kompromis. Kompromis između onih koji su napadali i onih koji su se branili je na štetu evropskih standarda. Bosanskohercegovačka strana je pod pritiskom i ucjenama - rekao je Silajdžić.


Također je kazao i da misli da je sve što "Palmer radi protivno svim američkim principima i onome kako se godinama Amerika odnosila prema Balkanu".


- Escobar kaže da Bosna i Hercegovina treba biti multietnična, inkluzivna, demokratska, suverena! U ovim pregovorima pravi se kompromis na račun svega o čemu je govorio Escobar. Pregovori se vrše u ambijentu ucjena! Većina u BiH nema glas! Da ima glas, mi bismo davno bili u NATO-u! U presudama konstitutivnost ne postoji i ne znam zašto se nameće. Ne znam zašto predstavnici međunarodne zajednice idu ususret onima koji neće ni demokratiju ni evropske principe. Razlozi su geopolitičke prirode, ali naša je krivica! Razgovarao sam sa moćnim čovjekom iz SAD-a koji mi je rekao: "Tužni smo; srce nam se slama zbog toga što ne radite kako treba u Washingtonu! - naveo je Silajdžić te dodao:


- Sada pregovaramo pod ucjenama Dodika! To nisu pregovori! Građani se pitaju šta se dešava. Ako bude rata, čime da se branimo?!

 

Cijeli razgovor gledajte u priloženom videu...
 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI