VIDEO/ DENIS BEĆIROVIĆ O POLITIČKOJ BLOKADI U DRŽAVI

Imamo iskustva sa onima koji izlaze iz državnih organa i odlaze u šumu - taj scenario u BiH se više neće dogoditi!

Front 28.10.21, 22:19h

Imamo iskustva sa onima koji izlaze iz državnih organa i odlaze u šumu - taj scenario u BiH se više neće dogoditi!
Ako bi morali u najkraćim crtama reći šta su suštinske poruke Christiana Schmidta, rekao bih i izdvojio tri ključne riječi: njegov govor je bio smirujući, ohrabrujući i upozoravajući – kaće Bećirović

 

 

 

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović bio je gost večerašnje emisije 'Sedam plus' na Hayatu.


Sa njim smo razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH, bojkotu koji dolazi iz manjeg bh. entiteta, te ofanzivi Christiana Schmidta ka pronalasku rješenja za političku krizu.


O današnjem obraćanju Schmidta zastupnicima u PS BiH, Bećirović govori da je važno reći kakve je poruke poslao Visoki predstavnik u našoj zemlji.


- Ako bi morali u najkraćim crtama reći šta su suštinske poruke, rekao bih i izdvojio tri ključne riječi: njegov govor je bio smirujući, ohrabrujući i upozoravajući – kaće Bećirović.


Pojasnio je šta znači smirujući govor Schmidta.


- Poslao je poruke pomirenje, dijaloga, razuma i pozvao je sve koji odlučuju u BiH da prije svega svoju pažnju usmjere na ekonomske reforme i sigurnu budućnost BiH. To je u ovim uslovima važno. Svi moraju poslati jasne poruke građanima BiH, od Trebinja, Zvornika, Foče, Sarajeva, Bijeljine, Banja Luke, Bihaća, Grudama, bukvalno u svakom gradu BiH, prema svim građanima i narodima BiH. Moramo očuvati mir i sigurnost. Ugrožavati državu BiH, znači ugrožavati mir i sigurnost i to je svojevrsna zločinačka politika u miru i to je neprihvatljivo. Trebamo smiriti tenzije i podržavam poruke koje je poslao Schmidt. Druga poruka je bila ohrabrujuća, jer je vrlo jasno detektirao ključne probleme u BiH, čak bih rekao hirurški precizno je rekao nešto što je činjenica, a to je da od 1995. godine pa do danas nikada nije bio u tolikoj mjeri bio ugrožen suverenitet države BiH i to je tačno. Drago mi je da je u izlaganju u jednom momentu rekao da BiH ima svoju hiljadogodišnju historiju i to je važna poruka Visokog predstavnika. I međunarodna zajednica mora shvatiti da država BiH ima duboke korijene, ovo je država koja je bila kraljevstvo u srednjem vijeku, ima svoju državnost još iz srednjeg vijeka. Kada su u pitanju upozoravajuće poruke, on je jasno rekao da oni koji su izašli privremeno iz državnih organa i državnih institucija moraju sada znati kako će se vratiti, jer to je kako je rekao “Dejtonska obaveza”. To nije pitanje hoće li neko ili ne, u pitanju je međunarodni mirovni ugovor i s tim nema pogađanja. Oni koji unilateralno odluče da krše međunarodni mirovni ugovor, ti zaista ne znaju u kakvu opasnu avanturu srljaju – govori Bećirović.

 

Više pogledajte u videu...

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI