'PANDEMIJSKO IZDANJE' I OVE GODINE

Otvoren 15. Mostar Film Festival projekcijom 'Nebesa' Srđana Dragojevića

Kultura 28.10.21, 20:44h

Otvoren 15. Mostar Film Festival projekcijom 'Nebesa' Srđana Dragojevića
Film "Nebesa" prikazan je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a nakon toga program MOFF-a nastavlja se u auto-kinu, na platou Sajma gospodarstva u Rodoču, gdje će pod otvorenim zvjezdanim nebom biti prikazani filmovi u takmičarskom dijelu programa

 


Projekcijom filma Srđana Dragojevića "Nebesa" u četvrtak navečer otvoreno je petnaesto izdanje Mostar Film Festivala - Festivala filmske glume (MOFF).


Direktor MOFF-a Slaven Knezović kazao je uoči projekcije kako je riječ o drugom "pandemijskom" izdanju Mostar Film Festivala te zahvalio svima onima koji su ih podržali i podržavaju u svim ovim kriznim vremenima u kojima, kako je kazao, najviše strada kultura.


- Prošlu godinu smo premostili tako što smo doskočili koronavirusu i okupljanju do 30 ljudi, te napravili auto-kino gdje se moglo okupiti puno više ljudi i gdje niko nikog nije ugrožavao. I dalje smo ostavili to naše auto-kino koje će i ove godine biti u funkciji. Mislim i obećavam da ćemo ustrajati i u festivalima i u filmovima i da ćemo i narednih godina biti u funkciji vas ljubitelja filmske industrije - poručio je u svom obraćanju Knezović.

 

moff-2021-slaven-knezovic


Uime gradonačelnika i Grada Mostara prisutnima se obratio Miroslav Landeka, koji je Mostar Film Festivalu zaželio dugovječnost.


- Festival će za tri godine biti punoljetan i nadam se da će doživjeti mnogo godina te da će Mostar vidjeti mnoge projekcije - naglasio je Landeka.


Film "Nebesa" prikazan je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a nakon toga program MOFF-a nastavlja se u auto-kinu, na platou Sajma gospodarstva u Rodoču, gdje će pod otvorenim zvjezdanim nebom biti prikazani filmovi u takmičarskom dijelu programa.


Ove godine u takmičarskom programu prikazat će se deset filmskih ostvarenja, a stručni žiri birat će najbolje glumačke izvedbe u kategorijama najbolja muška i ženska glavna uloga, najbolje sporedne muške i ženske uloge, kao i najbolji debitant.


Nagrađenima će biti uručeno "Stablo ljubavi", replika čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića.


Pored toga, MOFF će donijeti i filmska ostvarenja dokumentarnog i studentskog programa, kao i masterclass radionice.


- Mostar Film Festival raste smjelo iz godine u godinu a nadamo se da će naša publika pamtiti najbolja vrhunska regionalna ostvarenja koja im prikazujemo te da će glumci i nagrađeni za svoj rad Mostar Film Festival i naš grad zauvijek ponijeti u svojim srcima - poručila je glasnogovornica MOFF-a Monika Ćubela Savić.


Mostar Film Festival će biti zatvoren 1. novembra.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI