Šta se dešavalo u zgradi Delegacije EU

Izetbegović poslije 'druge runde' pregovora o Izbornom zakonu: 'Pristali smo na sve prijedloge stranaca'

Front 28.10.21, 19:46h

Izetbegović poslije 'druge runde' pregovora o Izbornom zakonu: 'Pristali smo na sve prijedloge stranaca'
Predsjednica Venecijasnske komisije je u ime medijatora iz međunarodne zajednice dala prijedloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, Predsjedništvo BiH i na mogućnost deblokade procesa u Federaciji BiH, rekao je Izetbegović

 

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, nakon završene "druge runde" pregovora u zgradi Delegacije EU izjavio je da su iz međunarodne zajednice dali prijedloge koji se tiču promjene Izbornog zakona BiH.

 

Izetbegović je istakako kako je prijedloge u ime međunarodne zajednice dala predsjednica Venecijanske komisije.

 

- Predsjednica Venecijanske komisije je u ime medijatora iz međunarodne zajednice dala prijedloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, Predsjedništvo BiH i na mogućnost deblokade procesa u Federaciji BiH, rekao je Izetbegović.

 

Naglasio je kako je SDA podržala sve iznesene prijedloge.

 

- Podržali smo sve prijedloge, kao djelomično rješenje u kojem treba uraditi još dodatnih stvari, kazao je on.

 

Na pitanje da li ti prijedlozi sadrže Čovićevo rješenje u kojem se spominju dvije izborne jedinice, Izetbegović je kategorično kazao kako dvije izborne jedinice ne postoje u tim prijedlozima.

 

Dodao je da jedine dvije izborne jedinice ostaju Federacija BiH i Republika Srpska, uz poruku da ne želi govoriti o tome je li Dragan Čović pristao na spomenute prijedloge.

 

Lider SDA je ponovo istakao kako je tražio da u pregovore budu uključene i ostale stranke iz FBiH.

 

- Tražio sam da se involviraju i druge stranke iz FBiH, kako bi se pregovori nastavali. Kada je u pitanju direktni model, o tome ne možemo pričati bez SDP-a i DF-a, rekao je on, dodavši da SDA neće pristati na asimetrični model.

 

Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, o eventualnom sastanku lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a sa predsjednicima Turske, Srbije i Hrvatske, Izetbegović je potvrdio da je odbio takvu mogućnost.

 

- Milanović me je jučer zvao i predložio taj sastanak, rekao sam mu da to ne radi. Mi ovdje imamo prijatelje iz SAD-a i Brisela i ohladili bi ih ako bi pristali na takav sastanak. To bi se onda svelo na tri etničke stranke podržane od njihova tri velika brata, a to nije prihvatljivo, zaključio je Izetbegović.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI