VEČERAS NA BHT1/ JEDINI NAČIN DA SE SMIRE TENZIJE

Ivanić: 'Lideri iz RS-a moraju prihvatiti da postoji BiH, a bošnjački lideri da postoji i RS - i da je ne mogu uništiti!'

Mediji 28.10.21, 16:55h

Ivanić: 'Lideri iz RS-a moraju prihvatiti da postoji BiH, a bošnjački lideri da postoji i RS - i da je ne mogu uništiti!'
Gost intervjua 'Jedan' na BHT1 je bivši član Predsjedništva BiH i član Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić

 

 

 

Bivši član Predsjedništva BiH i član Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kaže za intervju „Jedan“ kako opozicija iz Republike Srpske neće podržati plan Milorada Dodika. Međutim, čini se da se pozicija i opozicija ne slažu u vezi načina provedbe tog plana, a ne njegovog sadržaja.


Na direktno pitanje da li bi opozicija u RS podržala plan Milorada Dodika kada bi ga bilo moguće provesti, Ivanić kaže:

 
- Pa zavisi, kako i šta uraditi. Iskustvo je pokazalo da je tu bilo u prošlosti mnogo stvari koje su bile nepotrebne, a u kojima su svoj doprinos dale i međunarodne institucije. Ja mislim da je taj period nametanja sile i presije koji je trajao, posebno dok je bio Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) ovdje na vlasti, bio vrlo pogrešan i da mi danas imamo posljedice tog osionog stila nametanja nekih stvari na nivou Bosne i Hercegovine - govori za BHRT Mladen Ivanić.

 
Ipak, neka „nametanja“ međunarodne zajednice Mladen Ivanić ne smatra problematičnim i njih ne bi vraćao na „dejtonske postavke“. Kao primjer ističe Upravu za indirektno oporezivanje i uvođenje PDV-a, od čega je najviše koristi imala upravo Republika Srpska.
 

- Republika Srpska je imala najveći rast budžeta. Ja se sjećam, prije uvođenja PDV-a, odnos budžeta Republike Srpske i Federacije je bio 1:2. Dva puta je bio veći budžet Federacije. Danas su oni usaglašeni. Najviše je rastao budžet Republike Srpske, a istovremeno Republika Srpska ništa nije izgubila jer ministar finansija Republike Srpske ima tamo pravo veta. Dakle ne samo da je ograničio svoju moć na nivo Republike Srpske, već ima moć i na nivou BiH. Ja mislim da je to stvar koja je bila vrlo korisna i najkorisnija, posebno za Republiku Srpsku - govori Ivanić.
 

Neizvjesno u kojem pravcu će otići kriza?


- Moja procjena je da se ovaj put ipak ide, ako ne do kraja, a ono mnogo više nego što je to bio slučaj do sada kada je Dodik nešto najavljivao, pa vrlo često odustajao - govori za BHRT Mladen Ivanić.

 
Ivanić kaže kako bi trebalo uslijediti donošenje zakona kojima će biti osporen dio nadležnosti koje su u proteklim godinama prenesene na nivo Bosne i Hercegovine, a pokazaće se da li će SNSD (Stranka nezavisnih socijaldemokrata) krenuti u vraćanje svih nadležnosti, ili onih koje Mladen Ivanić opisuje kao „najosjetljivije“, pitanje vojske, pitanje obavještajne službe, pitanje Uprave za indirektno oporezivanje i pitanje djelovanja SIPA-e i Suda BiH na prostoru Republike Srpske.

 
- U ovom trenutku je vrlo neizvjesno reći u kojem će pravcu kriza otići. Imate neke blage uspone i padove u smislu šta se može očekivati, a šta ne. Usponi su bili u smislu da je gospodin Dodik najavio ukidanje svih zakona i svega što je praktično doneseno od Dejtona pa naovamo. Onda ste imali jedan razgovor u Beogradu kome je otprilike poruka bila da, ako se riješi pitanje poljoprivrednog zemljišta i šuma, moglo bi to da se smiri. Onda sad opet imate, nakon povratka iz Beograda, nastavak. Manje je on Dodikov, a više ovih njegovih glasnogovornika, odnosno onih ljudi koji govore njegov stav, koji opet najavljuju praktično istu stvar, to znači sve zakone. Sjednica Narodne skupštine još uvijek nije zakazana i još uvijek je teško reći šta će se na toj sjednici naći na dnevnom redu, tako da je vrlo teško predvidjeti u kojem će pravcu kriza otići - govori nekadašnji član Predsjedništva BiH.

 
Nije Dodik jedini krivac


Mladen Ivanić smatra da za trenutnu krizu u BiH, iako je najveći, Dodik nije i jedini odgovoran.

 
- U tome su tri ključna igrača u čijim je praktično rukama Bosna i Hercegovina zadnjih deset godina. To su Dodik, Izetbegović i Čović. Nisu oni ni najmanje nevini u cijeloj priči i svi oni imaju značajan doprinos stanju zaista ozbiljne, ako ne i relativno dramatične političke situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi - smatra Ivanić.

 
On smatra da je pretpostavka za smirivanje tenzija u BiH da lideri iz Republike Srpske prihvate činjenicu da postoji Bosna i Hercegovina, „ali još više da konačno lideri, posebno iz bošnjačkog naroda, prihvate činjenicu da postoji i Republika Srpska i da je ne mogu uništiti“.
 

Međunarodna zajednica u koaliciji sa SDA


Mladen Ivanić tvrdi da je na snazi tiha koalicija između međunarodne zajednice i Stranke demokratske akcije (SDA) i da ona traje u cijelom postdejtonskom vremenu.
 

- Stepen kritičnosti prema SDA, pa ako hoćete i prema partijama iz Sarajeva je daleko manji nego prema bilo kome drugom. Ima tu i političkog pragmatizma. malo je lakše kada ste u konfliktu sa manje brojnim nego sa najbrojnijim narodom. Prema njemu su međunarodne institucije daleko telerantnije. Uz to, moram biti iskren, SDA je sve lijepo zapakovala u priču o multietničnosti, jedan čovjek jedan glas i njima ta priča jako leži zato što je bošnjački narod  najbrojniji. A jedan čovjek jedan glas znači dominaciju - kategoričan je Ivanić.

 

Intervju Jedan na BHT1 je na programu večeras u 20 sati.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI