Izetbegović i Zvizdić odgovorili Dodiku

Nismo mi uvrijedili RS i sprski narod, uvreda je ono što radi režim u ovom entitetu - i za Bošnjaka, Hrvata, Srbina!

Front 27.10.21, 18:24h

Nismo mi uvrijedili RS i sprski narod, uvreda je ono što radi režim u ovom entitetu - i za Bošnjaka, Hrvata, Srbina!
Uvreda je negirati genocid, vrijeđati žrtve i porodice tvrdnjama o „praznim tabutima“...

 

 


Predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović reagirali su na optužbe predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u NSRS da su uputili "strašnu uvredu RS-u i srpskom narodu".

 


Dodik se referirao na pismo u kojem su Izetbegović i Zvizdić, između ostalog, podsjetili lidere EU, šefove parlamenata država članica EU, Kongresa SAD-a i ostalih relevantnih institucija na notornu činjenicu da Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS žive u uslovima aparthejda.


Zvizdić i Izetbegović u odgovoru Dodiku navode kako je "svima koji su pročitali pismo jasno da nismo optužili srpski narod za ono što radi režim u entitetu RS, predvođen Miloradom Dodikom. Upravo je odnos tog režima uvreda za svakog građanina entiteta RS – Bošnjaka, Hrvata, Srbina i sve pravdoljubive ljude bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost".


- Uvreda spram svih njih, a naročito spram Bošnjaka i Hrvata, jeste, recimo, tjerati ih da slave 9. januar, dan kada su srpski zastupnici u takozvanoj Skupštini srpskog naroda u Bosni i Hercegovini odlučili da se teritorijalno odvoje od Bošnjaka i Hrvata i kada je započeto masovno etničko čišćenje dijela Bosne i Hercegovine.


Uvreda je negirati genocid, vrijeđati žrtve i porodice tvrdnjama o „praznim tabutima“.


Uvreda je vrijeđati časnog biskupa Franju Komaricu, govoriti za ezan da je „arlaukanje“, kao što je uvreda i da se Bošnjacima uskrati čak i pravo da budu narod, pa ih se nazivajući ih muslimanima želi svesti na vjersku grupu.


Uvreda je po pravoslavnim običajima osveštavati škole i entitetske institucije, slaviti njihove pravoslavne krsne slave, iako one pripadaju i muslimanima, katolicima, jevrejima i svim ostalim građanima, bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje - navodi se u odgovoru Izetbegovića i Zvizdića Dodiku.


Nadalje, navode kako je uvreda tretirati stanovnike RS-a koji nisu Srbi kao građane drugog reda oduzimanjem prava na rad u entitetskim institucijama, što je pravo zagarantovano i Ustavom RS-a.


- U entitetskim institucijama je zaposleno tek tri posto onih koji nisu Srbi, a kojih prema rezultatima posljednjeg Popisa stanovništva ima 18 posto na prostoru entiteta RS.


Uvreda je izgraditi crkvu u dvorištu Fate Orlović, kojoj je u ratu ubijen suprug i više od 20 članova porodice, i ismijavati se, kako je to Dodik radio, tvrdeći da će biti izdate sve potrebne dozvole i da crkva, uprkos sudskim presudama, nikada neće biti uklonjena.


Uvreda je dodijeliti entitetska odlikovanja presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.


Uvreda je oduzimati pravo bošnjačkoj djeci da svoj jezik zovu bosanskim, onako kako im je Ustav to zagarantovao.


Uvreda je tolerisati napade na povratnike, koji su učestali u tom entitetu i koji po pravilu ne bivaju rasvijetljeni i procesuirani.


I uvreda je za svakog normalnog čovjeka pokušaj pojedinih političara, poput Milorada Dodika, da dominaciju nad ostalima i očigledan aparthejd predstavljaju kao svoje pravo. Takvi se osjećaju uskraćenim, obespravljenim, uvrijeđenim ako im se ne dopušta da drugima uskraćuju prava i da ih vrijeđaju.


Naša je obaveza da ih s vremenom, za naše i njihovo dobro, odučimo od ovakvog necivilizacijskog odnosa i ponašanja - navodi se u odgovoru.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI