Ministar Vojin Mitrović najavio

Željezničkom prugom uskoro povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije

Biznis Klub 26.10.21, 09:44h

Željezničkom prugom uskoro povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
'Teško je predvidjeti početak radova, ali upravo počinjemo intenzivnije razgovore za izgradnju pruge od Čapljine do Nikšića. Studija je urađena, postoji zainteresiranosti tri države', kazao je ministar Mitrović

Željezničkom prugom uskoro bi trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija, najavio je ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

 

Preduvjet za to je konačni dogovor i početak realizacije projekta izgradnje mediteranske željeznice, koja bi, uz jadransko-jonski autoput, povezala zemlje regije od Grčke, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, do Italije, u okviru kojeg je jedan od ključnih segmenata revitalizacija pruge koja bi povezala Mostar (Sarajevo) i Podgoricu, odnosno potez od Čapljine do Nikšića.

 

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović otputovao je juče u Crnu Goru, gdje je održao niz sastanaka o ovoj temi.

 

– Teško je predvidjeti početak radova, ali upravo počinjemo intenzivnije razgovore za izgradnju pruge od Čapljine do Nikšića. Studija je urađena, postoji zainteresiranosti tri države. Sigurno je da će ovaj željeznički pravac doprinijeti razvoju BiH. Radi se o jako važnom projektu, o kojem ćemo razgovarati s partnerima u Crnoj Gori – kazao je za Avaz ministar Mitrović.

 

On je rekao i kako postoji problem s digitalizacijom u BiH i uspostavljanjem 5G mreže.

 

- Obveza operatera je da u narednih pet godina 4G signalom pokriju cijelo područje BiH. U ovom trenutku moramo raditi na tome, a onda da govorimo o 5G mreži. Sve je trenutno na čekanju, a ja se iskreno nadam da će uskoro proraditi Vijeće ministara BiH i da ćemo konačno dobiti suglasnost javnih emitera koji trebaju dati zeleno svjetlo i na specifikacije i na natječajnu dokumentaciju za naprednu 5G mrežu - rekao je Mitrović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI