Od monstruoznih zločina na Kazanima prošlo 28 godina

Za jedne je Caco zločinac, za druge heroj, a za treće i jedno i drugo: 'Predloženi tekst je sramotan i nedostojan'

Hronika 26.10.21, 09:26h

Za jedne je Caco zločinac, za druge heroj, a za treće i jedno i drugo: 'Predloženi tekst je sramotan i nedostojan'
Broj žrtava nije konačan. Prijedlog odluke spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava je sramotan i nedostajan. Iz tog razloga, sporni tekst i broj žrtava u svojoj osnovi ne bi trebao dobiti ničiju podršku, a ponajmanje Grada Sarajeva, smatraju u UDIK-u

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća u saopćenju za javnost na godišnjicu zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, podno Trebevića, na području Starog Grada Sarajeva.

 

- Iako je prošlo 28 godina od monstruoznih zločina na Kazanima, još uvijek svjedočimo da zločini koje su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace, i danas dijele javnost. Za jedne je Topalović zločinac, za druge heroj, a za neke pak i jedno i drugo - istakli su.

 

UDIK je 2014. godine prvi put obilježio godišnjicu ubistava na Kazanima, a već je 2016. objavljena publikacija "Ratni zločini na Kazanima - presude".

 

- Broj žrtava nije konačan. Prijedlog odluke spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava je sramotan i nedostajan. Iz tog razloga, sporni tekst i broj žrtava u svojoj osnovi ne bi trebao dobiti ničiju podršku, a ponajmanje Grada Sarajeva - smatraju u UDIK-u.

 

Tvrde da bi Kazani trebali da predstavljaju borbu glavnog grada Bosne i Hercegovine za istinu, za njegovu multikulturnu, multikonfesionalnu i antifašističku prošlost i budućnost.

 

- Na tom putu Sarajevo bira stranu dobra ili zla. Na taj će se način distancirati ili ne od zločina počinjenih i uime svojih građana - saopćeno je iz UDIK-a.

 

(FENA/md)