Vlada FBiH kuje dugoročni plan

Obnova zgrada u Federaciji BiH po evropskim standardima: Može li sve biti gotovo do 2050. godine?

Biznis Klub 26.10.21, 08:52h

Obnova zgrada u Federaciji BiH po evropskim standardima: Može li sve biti gotovo do 2050. godine?
Vlada Federacije BiH donijela je odluku o izradi sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje do 2050. godine

 


Kako bi se ostvarila ušteda u potrošnji energije, kao i smanjila emisija CO2, najveći broj zgrada na području Federacije BiH će u idućem razdoblju trebati proći proces obnove, piše Večernji list BiH.

 

O kojim je zgradama riječ i na koji način će se obnova morati vršiti, odgovor će dati dokument sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje do 2050. godine, koji bi svjetlo dana trebao ugledati za godinu dana.

 

Obnova fonda

 

Naime, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o izradi sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje do 2050. godine. Nositelj izrade strategije je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a procijenjeni iznos ukupnih finansijskih sredstva potrebnih za izradu strategije obnove zgrada je oko 650.000 KM.  Sredstva za izradu stručnog dijela strategije će se osigurati iz donacije tehničke asistencije GIZ-a, dok će za ostale troškove sredstva osigurati resorno ministarstvo.

 

Kako se navodi u odluci o izradi navedenoga dokumenta, strategija obnove zgrada je sektorski strateški dokument Federacije Bosne i Hercegovine koji, temeljeno na troškovno-efikasnom pristupu obnovi zgrada, obuhvaća politike, mjere, vremenski okvir, izvore finansiranja i poticanja realizacije mjera, koja treba rezultirati procijenjenim smanjenjem potrošnje energije i emisija CO2.

 

Strategija obnove zgrada treba osigurati dugoročni okvir za obnovu fonda zgrada do vrlo visoke razine energetske efikasnosti potpunim angažiranjem građevinske industrije, građevinskih operativa i finansijskih institucija, čime će se doprinijeti smanjenju operativnih troškova zgrada u privatnim i javnim proračunima, smanjenju emisija CO2, niskokarbonskom ekonomskom razvoju i sigurnoj opskrbi energijom, što će u konačnici rezultirati snažnim razvojnim ciklusom javnog i privatnog sektora, kao i niza drugih ekonomskih i društvenih prednosti.

 

Kako se navodi u dokumentu odluke, u procesu izrade strategije obnove zgrada osigurat će se usklađenost s relevantnim strateškim dokumentima na razini Federacije Bosne i Hercegovine, na razini Bosne i Hercegovine te relevantnim dokumentima iz procesa evropskih integracija i međunarodno prihvaćenim globalnim ciljevima održivog razvoja.

 

Postizanje ušteda

 

Navedeno se, prije svega, odnosi na ispunjenje obveza iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice koji je ratificiran 2006. godine i Mape puta Evropske unije do 2050. godine, kroz postizanje ušteda u krajnjoj potrošnji i smanjenju CO2, kao ključni doprinos dosezanju ciljeva Evropske unije u procesima evropskih integracija.

 

- Sudionici u procesu izrade strategije obnove zgrada su nadležna tijela vlasti i institucije na razini Federacije Bosne i Hercegovine, županija, jedinica lokalne samouprave predstavljene putem Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i drugi relevantni socio-ekonomski partneri - navodi se u odluci o izradi sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje do 2050. godine.

 

Razlozi za donošenje ove odluke odnose se na stvaranje strateških opredjeljenja za poticanje ulaganja u obnovu fonda stambenih i nestambenih zgrada, javnih i privatnih, uključujući i primjenu obnovljivih izvora energije, sve u cilju smanjenja gubitaka toplinske energije kroz ovojnicu zgrade, ostvarenje uštede u potrošnji energije i smanjenja emisija CO2.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI