ESAD DURAKOVIĆ POJAŠNJAVA ŠTA ZNAČI 'POZIV NA DIJALOG'

Cilj je da Bošnjaci upadnu u zamku, da se raspamete između dva politička bloka... Vučić je zaista majstor manipulacije!

Front 25.10.21, 10:51h

Cilj je da Bošnjaci upadnu u zamku, da se raspamete između dva politička bloka... Vučić je zaista majstor manipulacije!
Navodni dijalog na koji poziva Vučić treba da počiva na bošnjačko-hrvatskoj konfrontaciji. Nevjerovatna strategija! - smatra Duraković

 

 


Akademik Esad Duraković osvrnuo se na sastanak Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u Beogradu, te pojasnio šta, prema njegovom mišljenju, znači poziv na "pokretanje dijaloga sa Bošnjacima"


"Na sastanku s Dodikom u Beogradu 23. oktobra 2021. godine predsjednik Aleksandar Vučić je – prema izvještajima medija – „sugerirao“ Dodiku (njegove „sugestije“ Dodiku su uvijek mnogo više od sugestije!) pokretanje dijaloga s Bošnjacima i distanciranje od HDZ-a.


Ovim planom Vučić još jednom pokazuje koliko su opake njegove namjere prema Bošnjacima, a time i prema BiH. Eventualno prihvatanje takvog plana u bošnjačkome korpusu, odnosno od strane bošnjačkih političkih subjekata, bilo bi katastrofalno po njihovu budućnost i budućnost BiH, prenosi Patria.


Vučić je majstorski (on je zaista majstor manipulacije!) maskirao svOju namjeru riječju DIJALOG koja je kao takva pozitivna, ali valja vidjeti šta se krije iza nje. U okvirima toga dijaloga jest i preispitivanje Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida. Mogli smo, naime, zapaziti ovih dana da se i sa bošnjačke i sa srpske strane spominje mogućnost razgovora/dogovora/dijaloga o relativiziranju te odluke i njeno povezivanje s Jasenovcem.


To povezivanje s Jasenovcem ima „specijalni cilj“ ne samo distanciranja Bošnjaka od Hrvata, nego čak njihovo snažno antagoniziranje, što i jest temeljna namjera Vučića. Navodni dijalog na koji poziva Vučić treba da počiva na bošnjačko-hrvatskoj konfrontaciji. Nevjerovatna strategija!


Takvim odnosom bi Bošnjaci upali u zamku – pristali bi na rušenje institucije Daytona. Istovremeno, cilj je da se Bošnjaci raspamete – da se izvedu na dva politička fronta istovremeno (prema tom planu, treba staviti prst u oko HDZ-u povezivanjem Srebrenice i Jasenovca!). Time bi se bošnjačka politička pozicija dramatično pogoršala, a to bi – u krajnjem – poboljšalo uslove za ostvarenje ciljeva aktualne politike HDZ-a i dominantne politike SNSD-a.


Ostaje pitanje da li političari iz bošnjačkoga korpusa shvaćaju tu opaku strategiju Vučića i Dodika kao njegova izvršioca radova u BiH - smatra prof. Duraković.


(DEPO PORTAL/ad)