zlatna pravila pozicioniranja

Ugradili ste kamere za vanjski nadzor i mislite da ste riješili problem? A lopovi vas ipak 'nadmudre'...

Lifestyle 24.10.21, 17:04h

Ugradili ste kamere za vanjski nadzor i mislite da ste riješili problem? A lopovi vas ipak 'nadmudre'...
Na neki način za Vas je ovo „win-win“ situacija. Stoga, zašto biste bezbjednost svog doma prepustili slučaju?

 

 

Piše: Srbijanka STANKOVIĆ


Ugradnja opreme za video nadzor u Vašoj kući djeluje kao drastična (i skupa) bezbjednosna mjera? Ideja o izdvajanju novca za kupovinu sigurnosnog sistema koji narušava estetiku Vašeg eksterijera ne zvuči privlačno? Slažemo se da je dom koji „odaje“ određeni vid sigurnosnog sistema manje privlačan – i to potencijalnim i aktivnim provalnicima.


Samo prisustvo spoljašnje kamere može odvratiti kriminalce. Kada uoče prisustvo kamera s profesionalnim alarmnim sistemom, provalnici će u najvećem broju slučajeva odustati od svoje namjere. S druge strane, uvijek postoji mogućnost da Vaš „veliki brat“ ne odvrati prestupnike koji su dovoljno hrabri da preuzmu rizik. Ipak, ono što uljezima pritom ne ide u prilog je to što će kamere snimiti detalje provale – što može biti od pomoći za policijsku istragu.


Na neki način za Vas je ovo „win-win“ situacija. Stoga, zašto biste bezbjednost svog doma prepustili slučaju?


Koliko je važna pozicija kamere za vanjsku montažu?


Instalacija nadzorne kamere za vanjsku montažu je mudar potez iz više razloga. Ipak, sama ugradnja nije garancija da će Vaša zaštitna oprema pouzdano obavljati svoju funkciju.


Kupovina kamere jeste najbolja strategija pomoću koje možete pratiti događanja u svom domu i zaštititi svoju porodicu od uljeza. No, da biste bili sigurni da Vaše ulaganje nije uzaludno, trebalo bi da se fokusirate na još jedan strateški korak – pravilno pozicioniranje kamere za spoljašnju montažu.


Prije nego što sprovedu svoj plan u djelo, iskusni provalnici vješto “izviđaju teren”, kako bi utvrdili prisustvo (ili odsustvo) kamera i drugih bezbjednosnih mjera. Ako su kamere neadekvatno postavljene, odnosno usmjerene ka mjestu koje nije meta provalnika ili kadar ne obuhvata dovoljno širok prostor za detekciju važnih detalja provale - efekat gotovo da je isti odsustvu zaštitne opreme.


Jasno je da će uljezi iskoristiti sve ranjivosti koje pronađu. Stoga je na Vama da se potrudite da ciljna mjesta lopova zaštitite bezbjednosnom opremom - postavite kamere tako da pokrivaju sve ulazne tačke kroz koje provalnik može da uđe u Vaš dom. Koja su to primarna područja za koja se preporučuje postavljanje spoljašnje sigurnosne kamere?

 

kamera-nadzor


Najbolja mjesta za ugradnju vanjske kamere


Dobro postavljene kamere mogu pomoći na tri glavna načina: odvraćaju potencijalne provalnike, identifikuju uljeze koji ne primjećuju ili ignorišu kamere, te povećavaju šanse da krivci budu uhvaćeni. Ako zvuči kao dovoljno dobar razlog da nakon čitanja ovog teksta i sami ugradite sigurnosnu kameru, otkrivamo vam 3 zlatna pravila za efikasno pozicioniranje.

    
1. Ulazna vrata


Statistika kaže da oko 34% provalnika ulazi u kuće kroz prednja, odnosno ulazna vrata. Isto tako, ovo je lokacija koju većina vlasnika kuća štiti - s dobrim razlogom. Da biste bili spokojni da će ovaj sigurnosni sistem pouzdano zaštititi Vaš dom, savjetujemo da postavite kameru na visini oko dva metra (ili na drugom spratu) i usmjerite je nadole pod uglom. Ovo je idealan način da kamera jasno zabilježi lice.


2. Bočna i stražnja vrata


Stražnja vrata i bočna vrata su  primamljive pristupne tačke za uljeze, budući da je ovaj dio kuće udaljeniji od očiju prolaznika. Kao što je slučaj i sa ulaznim vratima, kamera je najučinkovitija kada se postavi na mjesto koje je zaštićeno od neovlaštenih radnji. Budući da je stražnja strana druga najpopularnija točka ulaska provalnika, ovdje bi trebalo postaviti drugu sigurnosnu kameru.

Prilikom odabira kamere, važno je da potpuno otporna na sve vremenske uslove. Na sreću, danas lako možete pronaći visoko kvalitetnu opremu za tehničku zaštitu, kao i usluge savjetovanja, planiranja, ugradnje i održavanja, u kompanijama kao što je Videomont, ili drugim vodećim firmama u oblasti tehničke zaštite.

 

video-nadzor-kamera


3. Prilaz i garaža


Garaža je posebno ranjivo mjesto, jer provalnici često “pikiraju” parkirana vozila i koriste daljinske otvarače za garaže kako bi dobili pristup unutrašnjosti stambenog objekta. Prilikom postavljanja kamere u garaži, postarajte se da ujedno snima i cijeli prilaz Vašem dvorištu.


4. Prozori


Još jedan popularan metod provale je ulazak kroz prozore (u predvorje, sobe ili podrum). Prilikom postavljanja kamera na prozore, posebno vodite računa o prozorima koji su okrenuti prema uličicama i područjima s manje prolaznika. Ovo je možda strateški najmudriji potez, jer ste osigurali mjesta koja provalnici smatraju najlakšom metom i obično odaberu ovaj način kako bi se što diskretnije ušunjali u kuće i izbjegli rizik da ih primjete ukućani ili prolaznici.


Kada smo kod lakih meta, to je upravo ono što provalnike podstiče da ostvare svoju namjeru. Prosječni provalnici imaju samo nekoliko minuta da uđu i izađu, pa što im je manje prepreka i rizika - to im je posao lakši. Na Vama je samo jedan izbor: da li im olakšati ili otežati poduhvat?

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI