Suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH

Predmet 'Mektić i ostali': Prvi svjedoci će biti saslušani 4. novembra

Hronika 21.10.21, 20:58h

Predmet 'Mektić i ostali': Prvi svjedoci će biti saslušani 4. novembra
Mektić i Golijanin su optuženi sa Samirom Agićem i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala u periodu od 2015. do 2017. godine

 

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, dogovoreno je da će prvi svjedoci Odbrane biti saslušani 4. novembra.


Odbrane optuženih su kazale da ostaju kod svojih ranijih prigovora na dokaze Državnog tužilaštva, koje će detaljno obrazložiti u završnoj riječi, piše Detektor. 


Mirsad Strika, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da u ovoj fazi postupka Sud prihvata sve dokaze Tužilaštva, ali da će konačnu odluku obrazložiti tokom izricanja presude. Sudija Strika se osvrnuo na raniji prigovor Odbrane Edina Garaplije, u kom je navedeno kako prevod granta nije dostavljen uz optužnicu. On je kazao da je ugovor bio tada važeći iako je na engleskom jeziku.


- Nije nezakonitost da bismo ga sad morali izdvojiti - rekao je Strika.


Mirela Kanlić, braniteljica drugooptuženog Golijanina, najavila je da će na narednom ročištu biti saslušana dva svjedoka Mektićeve i Golijaninove Odbrane, te uloženi materijalni dokazi.


Mektić i Golijanin su optuženi sa Samirom Agićem i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala u periodu od 2015. do 2017. godine. 


Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.


Adna Dobojlić, Garaplijina braniteljica, u dokaznom postupku Odbrane je najavila dva svjedoka i materijalne dokaze, dok je Nina Karačić, Agićeva braniteljica, najavila ulaganje materijalnih dokaza.


Nastavak suđenja je zakazan za 4. novembar.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI