Otvorena do sredine decembra

U Historijskom muzeju BiH izložba 'Wake up Europe!'

Kultura 21.10.21, 15:32h

U Historijskom muzeju BiH izložba 'Wake up Europe!'
Kako je jedan od ciljeva izložbe bio potaknuti publiku na promišljanje o tome - šta danas podrazumijevamo pod solidarnošću i koliko činimo po tom pitanju i da li uopće činimo, u izložbi su predstavljena i dva umjetnička rada, autorica Selme Banich i Marijane Hameršak, koji su posvećeni ljudima koji su u migrantskom putu na Balkanu

 

Izložba “Wake up Europe! Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992.-1995.” otvorena je u srijedu u Historijskom muzeju BiH, saopćeno je iz ove institucije.

 

Izložba pruža historijski pregled akcija putem kojih su građani Evrope iskazivali podršku i solidarnost s Bosnom i Hercegovinom, te pomagali njenim stanovnicima u vrijeme rata. Kroz originalne materijale, dokumente i fotografije, govori o običnim ljudima, neformalim grupama, umjetnicima i gradovima, koji su u teškom vremenu, odlučili stati uz Bosnu i Hercegovinu i njene građanske, multikulturalne i multietničke vrijednosti. Kroz individualne i konkretne primjere predstavljene su mnoge od inicijativa koje su bosanskohercegovačkim građanima u to vrijeme bile dokaz da nisu zaboravljeni: pružanje pomoći izbjeglicama, konvoji za dopremanje hrane, protesti kojim su građani Evrope vršili pritiske na svoje vlade da promijene svoj stav prema karakteru rata u BiH, do inicijativa koje su pružale pomoć ženama žrtvama rata. Predstavljeni su kulturni mostovi, inicijative nastale u bliskoj interakciji sa onima u Sarajevu i BiH, koje su imale za cilj odbraniti građanske, kulturne i intelektualne vrijednosti, - a od kojih neke i danas djeluju. 

 

Kako je jedan od ciljeva izložbe bio potaknuti publiku na promišljanje o tome - šta danas podrazumijevamo pod solidarnošću i koliko činimo po tom pitanju i da li uopće činimo, u izložbi su predstavljena i dva umjetnička rada, autorica Selme Banich i Marijane Hameršak, koji su posvećeni ljudima koji su u migrantskom putu na Balkanu.

 

Na izložbi su govorili: ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber,  Prvi savjetnik ambasadorice Francuske u Bosni i Hercegovini, Xavier Rouard, književnica Ferida Duraković i direktorica Historijskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović.

 

Izložba je projekat Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji s Memory Lab-om, koju su podržali Goethe institut Bosna i Hercegovina i Francuski institut Bosna i Hercegovina, a realizovana je u sklopu Francusko-njemačkog kulturnog fonda.

 

Izložba se može posjetiti do sredine decembra, navodi se u saopćenju Historijskog muzeja BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI