Nestabilno na Balkanu

AccuWeather objavio veliku prognozu za zimu: Oluja za olujom, povećan rizik od poplava

Hronika 21.10.21, 09:05h

AccuWeather objavio veliku prognozu za zimu: Oluja za olujom, povećan rizik od poplava
Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom

 

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu.

 

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta umnogome će podsjećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi.

 

Značajne poplave

 

Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi širom Španije i južne Francuske te brojne promjene vremena.

 

“Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se dogoditi negdje u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime”, upozorio je meteorolog Tyler Roys. Čak i bez olujnih vjetrova, druge dijelove južne Evrope čeka vlažna zima.

 

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

 

“Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle tačku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave”, upozoravaju meteorolozi.

 

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. No, temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže Roys.

 

Prognostičari AccuWeathera kažu da će unutarnji dijelovi istočne Evrope ove zime imati neočekivano hladni zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stepeni ispod normalne obuhvaća područje od središnje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

 

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana također će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Evropi. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Evrope.

 

Ne predviđa se da će se sjeverna Evropa suočiti s nestabilnim vremenom ove zime. Ne očekuju se niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

 

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog zraka stići će diljem Sjeverne Europe, osobito Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Temperature ispod normalnog nivoa

 

Prema Roysu, temperature će tokom druge polovice zime u sjeverozapadnoj Evropi pasti na gotovo normalne i ispod normalne razine.

 

Povrh prohladnog vjetra s istoka, La Niña će povećati prilike za snijeg u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni.

 

Prošle zime dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva doživjeli su svoja najsnježnija razdoblja tokom januara i februara – a prognostičari kažu da bi se to moglo ponoviti i ove zime.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

BLIN
KOMENTARI