VIDEO/ KONAKOVIĆ PORUČIO VLASTIMA U RS-U

Razmislite dobro... Zabranit ćemo vas, nećete prodati lijek u Kantonu Sarajevo, ni u Bihaću, Krajini, Zenici...

Front 20.10.21, 15:28h

Razmislite dobro... Zabranit ćemo vas, nećete prodati lijek u Kantonu Sarajevo, ni u Bihaću, Krajini, Zenici...
Neće prodati lijek na prostoru Kantona Sarajevo, tamo gdje trojka vodi procese. Sa našim koalicionim partnerima učinit ćemo napor da to ne može ni u Bihaću, Krajini, Zenici, te nigdje u BiH gdje postoji ustavna i legalna vlast. Neka dobro razmisle da li su spremni u suicidnim politikama pratiti Milorada Dodika - upozorio je Konaković

 

 

 

 

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković na današnjoj pres-konferenciji stranke, komentirajući najave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o povlačenju saglasnosti na formiranje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i formiranje entitetske agencije za lijekove, pozvao je vlasti u Republici Srpskoj da se vrate u okvire normalnog djelovanja.


- Želimo da pošaljemo poruku onima koji namjeravaju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika pratiti u tim suicidnim, neustavnim procesima. Poruku šaljemo svim velikim igračima na farmaceutskom tržištu u BiH, svim koji bi se eventualno odlučili da se akredituju preko te neustavne agencije za lijekove. Upozoravamo ih da ćemo učiniti sve da oni koji krše Ustav BiH limitiramo ili zabranimo tržište. Znači, neće prodati lijek na prostoru Kantona Sarajevo, tamo gdje trojka vodi procese. Sa našim koalicionim partnerima učinit ćemo napor da to ne može ni u Bihaću, Krajini, Zenici, te nigdje u BiH gdje postoji ustavna i legalna vlast. Neka dobro razmisle da li su spremni u suicidnim politikama pratiti Milorada Dodika - rekao je Konaković.


Dodao je kako će spremiti set ekonomskih mjera "koje će otežati situaciju svima koji žele sa Dodikom da igraju đavolju igru".


- Upozoravamo ih da će u ovom segmentu ekonomskog obračuna platiti sigurno mnogo veću cijenu nego što to sami misle - ocijenio je Konaković.


Komentirajući današnju konačnu odluku o smjeni glavne tužiteljice Gordane Tadić, kazao je da se sada nakon te smjene može, prema SDA analogiji, očekivati hapšenje Milorada Dodika.


- Eto, sada su se stekli svi uslovi da se hapsi Milorad Dodik. Ne ulazim u suštinu pravosudnih odluka. Svjedočim da ima uticaj previše politike na pravosuđe. Mogu se naći zamjerke Tadić pogotovo u sferi procesuiranja Milorada Dodika i njemu sličnim i ratnih zločina - rekao je Konaković navodeći da je Tadić imala dobre poteze u nekim procesima kao što je slučaj "Dženan Memić".


Također, komentirajući aktuelne događaje kazao je da je puštanje na slobodu Edina Vranja mali korak naprijed u odnosima sa Srbijom, ali da je to i dokaz da politička vlast može utjecati na pravosudnu.


 - Svjedočimo činjenici da u Srbiji politička vlast ima uticaj na pravosuđe i da predsjednik jedne države može uticati na odluke pravosudnih organa. Oni kada hoće, mogu rješavati i ovako kompleksne probleme koji se tiču hapšenja optuženih za ratne zločine. Postavljamo jedno važno pitanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ne pohapsi i ne isporuči presuđene ratne zločince – naveo je Konaković.

 

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI