'Otpakovani' dosjei iz 1995.

CIA napravila psihološke profile Miloševića, Karadžića i Mladića: Jedan označen sa 'nije Napoleon', a evo ko je najveći vjernik

Nedjeljni magazin 20.10.21, 13:53h

CIA napravila psihološke profile Miloševića, Karadžića i Mladića: Jedan označen sa 'nije Napoleon', a evo ko je najveći vjernik
Dio spisa koji portretiše još jednog osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića naslovljen je sa "Nije Napoleon", u kome se on kvalifikuje kao "najiskreniji vjernik od sve trojice"

 

Srpski nacionalisti različitog stepena, ali spremni da se prilagode kada njihov položaj dođe u opasnost…

 

Ovako je američka sigurnosna agencija CIA još 5. septembra 1995. procijenila psihološke profile ličnosti Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića u dosjeima koji su nedavno "otpakovani".

 

Od sve trojice, CIA se u najmanjoj mjeri bavi procjenom profila Slobodana Miloševića, više navodeći detalje njegovog uspona kao lidera Srbije i Jugoslavije tokom prve polovine 90-ih, uz tumačenja konkretnih poteza koji su mogli da približe sliku tada aktuelne situacije. Podsjeća se u tom izvještaju na mišljenje doušnika iz Beograda, koji kaže da je Milošević usvojio taktički pristup koji je posvećen održavanju baze njegove moći u Beogradu, bez obzira na to koliko će to koštati ostale Srbe.

 

U ovoj analizi se ističe da će Milošević u zamjenu za ukidanje sankcija istrpjeti mnogo štošta nauštrb Srba van Srbije, za šta se navodi primjer Republike Srpske Krajine, čiji se pad naziva "najznačajnijim srpskim porazom nakon što je njemački Vermaht pregazio Jugoslaviju 1941".

 

Dio psihološke procjene u vezi s liderom Srba u BiH, osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem naslovljen je riječima "Uloga njegovog života".

 

- Karadžić je, kao i mnogi Srbi, prožet snažnim osjećanjem žrtve. Osnivača Srpske demokratske stranke 1990. godine vjerovatno je u početku motivisala uočena potreba da se zaštite Srbi u Bosni i Hercegovini kada je federalna Jugoslavija počela da se raspada. Kako je njegova baza moći rasla uz pomoć vojske bosanskih Srba, ali i uz izvještaje o ratnom profiterstvu i korupciji, i njegov osjećaj sopstvene važnosti i veličine gotovo je isto tako rastao – stoji u dosjeu CIA-e o Karadžiću.

 

Nema sumnje da on, kako se dalje navodi, uživa u svjetlosti reflektora kao vođa Srba iz BiH i sagovornik u međunarodnim pregovorima.

 

- Isto tako, on bi nerado vidio priključenje teritorije bosanskih Srba Srbiji jer bi velika Srbija umanjila njegovu ulogu – ističe se u ovom izvještaju, u kome su neki dijelovi rečenica izbrisani kako bi se zaštitila privatnost agenta CIA-e koji je davao procjene.

 

Navodi se još i da bi Karadžić, isto kao i Milošević, reagovao na ono što bi ugrožavalo njegovu poziciju srpskog vođe.

 

- Uprkos tome što se identifikovao sa srpskim mučeništvom, nema izvještaja koji ukazuju na to da je Karadžić spreman da se povuče zbog toga - zaključuje se u spisu povjerljivih informacija o ličnosti prvog predsjednika Republike Srpske.

 

Dio spisa koji portretiše još jednog osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića naslovljen je sa "Nije Napoleon", u kome se on kvalifikuje kao "najiskreniji vjernik od sve trojice".

 

- Prema medijskim izvještajima, on na bosanski sukob gleda kao na zavjeru Zapada da iskorijeni Srbe, pa zato vjeruje da je njegova sveta dužnost da brani svoj narod - kaže se u uvidu CIA-e u Mladićevu psihu.

 

Ovdje CIA ostavlja primjer njegove izjave da su srpske granice iscrtane krvlju, te da je srpski cilj ujedinjenje srpskih teritorija u BiH i Hrvatskoj.

 

- Mladićevo prisustvo na ratištu, zajedno sa primjetnim vojnim sposobnostima, učinilo ga je pravim herojem za obične Srbe. Iako ne želi političku ulogu u sukobu, njegovi česti sastanci sa Miloševićem u Beogradu, kao i sa komandantom UN snaga Rupertom Smithom i EU izaslanikom Carlom Bildtom, govore da je on spreman da bude vodeći sagovornik ispred srpske strane - piše u Mladićevom dosjeu CIA-e.

 

Sljedeći izvještaj, poslat 6. septembra 1995. godine, u potpunosti se bavi samo ličnošću Ratka Mladića.

 

- Školovan po doktrinama JNA znači braniti se od svakog napadača i kad je nadjačan brojem i oružjem, prihvatiti žrtve onoliko koliko je moguće, nastaviti pružati otpor i u planinama ukoliko je potrebno i koliko god je moguće. Smatra da je opravdano sve što je potrebno da bi zaštitio svoj narod, pa i uzimanje talaca i pravljenje živog štita. Snažno je identifikovan sa time da su Srbi historijske žrtve progona i nepravde. On nastoji da bude u položaju iz kog aktivno kontroliše situaciju. Opire se bilo kakvim pritiscima koji dolaze spolja. Nije iznenađen NATO napadima, vidi ih kao nastavak zapadnog nerazumijevanja i nepravednog kažnjavanja Srba. Ne prihvata ustupke sve dok se ne uvjeri da će mu NATO napadi nanijeti veću štetu nego što može da podnese – tvrdi CIA, piše objektiv.rs.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI