U predmetu 'Respiratori' svjedočila sekretarka Vlade FBiH

Edita Kalajdžić potvrdila: Seb. zove - odnosi se na profesoricu Sebiju Izetbegović

Hronika 20.10.21, 13:22h

Edita Kalajdžić potvrdila: Seb. zove - odnosi se na profesoricu Sebiju Izetbegović
Tužilac Džermin Pašić smatra da se u ovom predmetu treba spominjati ime Sebije Izetbegović jer se, kako je rekao, radi o političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba

 


Sudski proces u predmetu "Respiratori" u kojem je među optuženima premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, nastavljen je današnjim ročištem u Sudu BiH saslušanjem u svojstvu svjedoka sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić.

 

Ona je tokom svjedočenja kazala da je sve ponude koje su stizale na Ured premijera FBiH za nabavku medicinske opreme i sredstava prosljeđivala Federalnoj upravi Civilne zaštite i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

 

Odgovarajući na pitanje tužioca koje su njene radne dužnosti kazala je da javne nabavke nisu dio njenih nadležnosti, ali je potvrdila da je uputila poruku premijeru Novalića "Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora".

 

Na pitanje tužioca da pojasni ko je "Seb.", Kalajdžić je odgovorila da je u pitanju direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, profesorica Sebija Izetbegović.

 

Na upit tužioca kako je moguće da osoba "izvana" pregovara oko nabavke respiratora, Kalajdžić je pojasnila da su se u Ured javljale mnoge mikrokreditne organizacije koje su predlagale da pomognu oko saznanja cijene respiratora.

 

Nakon današnjeg ročišta braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, Vasvija Vidović, u obraćanju novinarima osvrnula se na slučaj hakiranja njenog računara naglašavajući da je u pitanju vrlo ozbiljan hakerski napad u domeni cyber kriminala.

 

Napomenula je da je sve prijavila nadležnima iako svi dokumenti koji su ugroženi nisu se nalazili samo na tom laptopu, ali je kazala da su prijetnje upućene njoj nastavljene, no nije mogla iznositi više podatak u cilju zaštite istrage.

 

Pored Novalića u ovom su predmetu optuženi suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba "F.H. Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića, između ostalog, tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

 

Nastavak svjedočenja Edite Kalajdžić i izvođenje novih dokaza zakazano je za petak, 22. oktobra.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI