Čegar o skandalu u Predsjedništvu

Hapsili smo Budimira, što ne bismo i Dodika! Vjerujte da sam spremio opremu i htio da uhapsim i njega i harmonikaša!

Front 19.10.21, 09:51h

Hapsili smo Budimira, što ne bismo i Dodika! Vjerujte da sam spremio opremu i htio da uhapsim i njega i harmonikaša!
Najmanje što je trebalo uraditi jeste da zbog svih okolnosti slučaja (vike, galame, preglasne muzike i sl.) MUP Kantona Sarajevo i njegovi pripadnici po osnovnom Zakonu o javnom redu i miru u KS, zbog narušavanja javnog reda i mira vikom galamom ili na drugi način, u koordinaciji sa pripadnicima Direkcije prekršajno sankcionišu sve aktere događaja i na taj način pokažu da su svi građani jednaki pred zakonom, smatra glavni inspektor policije u FUP-u Zoran Čegar

 

 

 


U povodu dešavanja u zgradi Predsjedništva BiH tokom kojih se u kabinetu Milorada Dodika svirala harmonika, Zoran Čegar, glavni inspektor policije u FUP-u, lično i službeno je osjetio potrebu da ukaže na nefunkcionisanje mnogih institucija i diskriminaciju građana kod istih.


Prema njegovom mišljenju, tokom "nekategorisanog skupa", ne ulazeći u političke konotacije konkretnog događaja obzirom da su učesnici istog član Predsjedništva BiH, državni ministar u Vijeću ministara BiH, državni službenici i neka druga široj javnosti poznata lica, smatra da je u konkretnom slučaju došlo do povrede više zakonskih i podzakonskih propisa koji važe na teritoriji BiH i njenim institucijama. To je, smatra, za posljedicu imalo i šire uznemirenje javnosti i narušavanja ugleda BiH i njenih institucija na regionalnomp pa i međunarodnom nivou, prenosi Patria.


- Vezano za konkretno, evidentno je da su zakazale mnoge institucije, pa i po ko zna koji put, počev od unutrašnje službe osiguranja objekta Predsjedništva BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i na koncu Državne agencije za istrage i zaštitu. Naime, nepoduzimanje mjera i radnji nadležnih policijskih institucija na konkretnom objektu "Predsjedništvo BiH" dovelo je do kompromitacije policijskih snaga, mada smo svjedoci da su u istoj toj zgradi prethodno hapsili, vezivali i ponižavali predsjednika Federacije gospodina Živka Budimira. Najmanje što je trebalo uraditi jeste da zbog svih okolnosti slučaja (vike, galame, preglasne muzike i sl.) MUP Kantona Sarajevo i njegovi pripadnici po osnovnom Zakonu o javnom redu i miru u KS, zbog narušavanja javnog reda i mira vikom galamom, ili na drugi način u koordinaciji sa pripadnicima Direkcije, prekršajno sankcionišu sve aktere događaja i na taj način pokažu da su svi građani jednaki pred zakonom, smatra Čegar.


Uvjeren je Čegar da reakcija ne bi izostala da se radilo o privatnoj zabavi.


- Zabrinjavajuće je da se uprkos činjenici da se 14 tužilaca Tužilaštva BiH oglasilo traženjem provođenja krivično pravnih procesnih radnji prema akterima događaja iz Predsjedništva, ali da se po konkretnom predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu, ili Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ili MUP-a KS, uopće nisu oglasili, prevashodno mislim na "prve" kadrove iz Federacije koji participiraju u tim agencijama.  Kao građanin i policijski službenik kome često građani postavljaju pitanja iz domena javne sigurnosti, posebno me zabrinjava činjenica koja proizilazi iz jučerašnjeg, a i prethodnih događaja koji se odnose na objekte od vitalnog interesa, da objekat Predsjedništva BiH Direkcija nije uspjela odbraniti i u javno demonstriranog napada na Predsjedništvo tokom performansa, poznatog kao "šarena revolucija", a potom i prilikom protesta kada je u velikom dijelu devastiran objekat tokom demonstracija ispred zgrade Vlade KS, smatra Čegar.


Da državne sigurnosne agencije, kaže Čegar, nisu odgovorile svojim nadležnostima vidjelo se i prilikom napada na Ambasadu SAD od strane teroriste Jašarevića, ali i tokom incidenta sa predsjednikom Srbije u Potočarima.


- Smatram da je krajnje vrijeme da se učini nešto i da se pokušaju vratiti ugled i povjerenje građana u državne istitucije za provođenje zakona, naveo je Čegar.


Inače, komentarišući juče ovaj događaj, Čegar je za Patriju izjavio - bez dileme:


- Vjerujte da sam bio spremio opremu da krenem sam da uhapsim i Dodika i harmonikaša. Onda sam shvatio da bih samo ispao budala i da bih vjerovatno ja dobio robiju, jer oni koji su ovo napravili od Dodika bi ga opet branili!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI