ODGOVOR FATMIRA ALISPAHIĆA ISLAMSKOJ ZAJEDNICI U BIH

Ne obraćajte se meni, odgovorite narodu: Kakav je to 'prihod od hadža' i 'prihod od kurbana', ako nije pljačka...?!

Front 19.10.21, 08:54h

Ne obraćajte se meni, odgovorite narodu: Kakav je to 'prihod od hadža' i 'prihod od kurbana', ako nije pljačka...?!
Kakav je to „prihod od hadža“, ako nije po srijedi pljačkanje hadžija, i kakav je to „prihod od kurbana“, ako pare od kurbana nisu ukradene? - pita, između ostalog, Alispahić

 

 


Na adresu Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Fatmir Alispahić uputio je zahtjev za ispravku, kako navodi, neistinitog izražavanja. Svoj zahtjev uputio je i medijima, a u njemu navodi sljedeće:

 

 

Ne obraćajte se meni, već odgovorite narodu!

 
Poštovani, u skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti od klevete FBiH tražim da objavite odgovor na klevete koje su na moju čast upućene od strane Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH („Reagiranje na govor mržnje“, 15.10.2021.), u visini do 4.067 riječi koliko iznosi klevetnički pamflet.

 
U prvoj rečenici naveli ste da je Fatmir Alispahić na FACE TV gostovao kao „državni službenik u tuzlanskoj općinskoj administraciji“, što je zlobna konstrukcija, jer moje radno mjesto nema nikakve veze sa mojim pravom na slobodu govora na društvenim mrežama. Ja sam do 16h državni službenik, a poslije 16h slobodan građanin. Isticanje ovog podatka govori o inkvizicijskoj ambiciji Islamske zajednice da prostor svoje odmazde proširi i na otpuštanje s posla u državnim organima.


Naveli ste da sam autor „gnusnih potvora, insinuacija, konstrukcija i lažnih navoda o IZ u cjelini“, da sam „osoba srozanog moralnog i ljudskog kredibiliteta“, „poznata po govoru mržnje“, itd. Prvo, konkretni dokazi nisu laž, drugo, opasno je kad Islamska zajednica ma koga etiketira kao srozanu i neljudsku osobu, treće, govor istine nije govor mržnje.


Čak i da je sve to tako, a nije, to nema nikakve veze sa činjenicom da Islamska zajednica nije demantirala desetine dokaza koje sam iznio. Dužni ste odgovoriti narodu, a ne Fatmiru Alispahiću:


- Zašto Rijaset i reis Kavazović nisu spriječili prodaju mezarja i kriminal sa vakufima u Banjaluci (26 duluma na Rebrovcu, Imamska kuća, Hotel Palas, itd.), a dobili su desetine upozorenja od Banjalučana, odnosno, može li se osloboditi krivice nadređeni koji je znao za kriminal podređenog?


- Da li je istina da je smijenjeni banjalučki muftija Kozlić nagrađen izmišljenim radnim mjestom u Njemačkoj, kao savjetnik za halal, a za mjesečnu platu do 4.000 eura?


- Može li se reis Kavazović osloboditi krivice za zaštitu kriminalnih radnji muftije Jasmina Bekrića, s obzirom da je dobio desetine dokaza iz Australije?


- Da li je zloupotreba vakufskih dobara u činjenici da se „najveći islamski centar u državi“ gradi u selu Matuzići kod Tešnja, a ne u Banjaluci ili Bijeljini?


- Ko je dozvolio skrnavljenje nacionalnih spomenika na mezarjima Alifakovac i kod Alipašine džamije, gdje se i dalje vrše ukopi?


- Zašto Islamska zajedica nikad nije istražila objave o izdavanju munara za repetitore, o bacanju višestoljetnih nišana, o spaljivanju Kur'ana pred gasulhanom, o izgradnji trotoara preko mezarova, od zatrpavanju jednog mezarja šutom, itd.?


- Ko je zaštitio hodžu pedofila i premjestio ga na novo radno mjesto?


- Koliko je porušeno zdravih džamija i uništeno mezaristana da bi na tom prostoru građevinska mafija gradila nove?


- Po kojem osnovu su cijene dženaza ekstremno visoke, pa se narod zadužuje i diže kredite, kad su mezarja na vakufskom zemljištu, i kad sve može stati u par stotina maraka?


- S kojim opravdanjem IZ otvara firme za transport, carinu roba i ugostiteljstvo?


- Kakav je to „prihod od hadža“, ako nije po srijedi pljačkanje hadžija, i kakav je to „prihod od kurbana“, ako pare od kurbana nisu ukradene?


- Kome ostaje prihod od 150-200 maraka po kurbanu, ako se povratnici ucjenjuju da prodaju kurbane u pola cijene? Da li se kurbani kupuju iz Srbije po 100-150 maraka?


- Ko je tužio Murata Durića, Bošnjaka koji je podnio najveću povratničku žrtvu?


- S obzirom na tvrdnju da se poslovanje IZ „odvija na vrlo transparentan način“, može li javnost dobiti na uvid tabele, pa da se vidi da li je plata u Rijasetu 1.070 KM, ili po nekoliko hiljada?


- S obzirom na tvrdnju da je „iznesena brutalna neistina i konstrukcija o krađi zekata, vitara i kurbana“, te na stav da su „Ustavom Islamske zajednice, u članu 19, definirani izvori finansiranja njenog rada, a to su  (...)  zekat, sadekatu-l-fitr i kurbani“, da li to znači da Rijaset priznaje da se finansira od zekata, vitara i kurbana, samo što se to ne zove krađom, već „prihodima“?


- Zašto Rijaset nikad nije dao obećani odgovor na tvrdnju hafiza Kenana-ef.Musića da kao glavni imam „nije imao uvid u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa“?


- Iz kojih prihoda, pored naše sirotinje, Merhametove Narodne kuhinje hrane ilegalne migrante, koji sakrivaju svoj sumnjivi identitet, i s kojim ciljem IZ angažira po pet hodža da klanjaju dženaze poginulim migrantima, kao da su heroji, a za koje, dakle, ne znamo ni da li su muslimani?


- Ako je tačno da IZ navodno „nastoji da potpiše ugovor sa državom“, zašto ugovori o legalizmu dosad nisu potpisani tamo gdje navodnih otpora nema, u Parlamentu Federacije ili u kantonima sa bošnjačkom većinom?


- Koliko je u Saboru IZ funkcionera SDA, odnosno, koliko je uposlenika Islamske zajednice bilo na izbornim listama SDA?


- Zašto Rijaset i reis Kavazović nisu pravovremeno reagirali prema istražnim i pravosudnim organima, s ciljem da odbrane vakufsku imovinu i da zaštite Islamsku zajednicu od kompromitacije?


ODGOVORITE NARODU! - navodi u svom zahtjevu Fatmir Alispahić.

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI