KOLIKA ĆE CIJENA GASA BITI U 2022. GODINI

Bečarević: Samo da su htjeli slušati, sve bi bilo drugačije sa gasom iz Turskog toka... Upozoravao sam!

Biznis Klub 18.10.21, 18:53h

Bečarević: Samo da su htjeli slušati, sve bi bilo drugačije sa gasom iz Turskog toka...  Upozoravao sam!
Ko želi može sam izračunati ove podatke, ali ono što je fascinantno je to da je prema izjavi Energoinvesta promijenjena formula za izračun cijene gasa i osnovu bi sada trebale da čine berzanske cijene koje divljaju u Evropi. Sve ono o čemu pričam i pišem je danas potvrđeno - tako da meni satisfakcija, a građanima će veći računi

 

 

 

Izvor: Patria
Piše: Almir Bečarević, stručnjak za gasni sektor


Energoinvest se danas po prvi put obratio javnosti po pitanju cijena gasa i bilo bi nekorektno da ne prokomentarišem ovo saopćenje jer upravo daje odgovore na ono na šta je upozoravano još od kraja 2020. godine.


Citiram iz Energoinvestovog saopćenja: “Poskupljenja cijena gasa na evropskom tržištu su već danas veća od 100% u odnosu na januar 2021. godine, ali očekujemo da ce cijene gasa potrošačima u BiH ostati nepromijenjene do kraja 2021. godine, kako je i najavljeno od strane resornog Ministarstva. Ovo podrazumijeva da i sa svoje strane Vlada FBiH izvrši svoja obećanja vezana za kompenzaciju dijela troškova koje snabdjevač Energoinvest nakon svih ušteda i sniženja, sam ne može premostiti.


BH-Gas je u martu dostavio resornom ministru analizu u kojem smo tvrdili da će gas poskupiti minimalno 80% do kraja godine. Sada imamo potvrdu da je nabavna cijena gasa već sada veća za 100%. Pametnom dovoljno jer je na vrijeme upozoreno.


Vezano za kompenzaciju koja se navodi ona je direktno povezana sa bankomatom BH-Gasa i uzimanjem novca od projekta Južna interkonekcija jer Energoinvest prodaje gas ispod cijene koštanja. Citiram iz Energoinvestovog saopćenja: ”Kako se kriza snabdijevanja gasom i porast cijena očekuje i u prvom polugodištu 2022. godine, realna je prognoza da će od janura 2022. godine doći do povećanja cijena gasa potrošačima, što se u ovom trenutku ne može jasno precizirati, a što zavisi od berzanskih cijena gasa i naftnih derivata, na bazi kojih će Gazprom formirati uslove za prvi kvartal 2022. godine”, kazali su iz Sektora za odnose s javnošću Energoinvesta.


Da prevedem ono što Energoinvest ne može precizirati. Gas će poskupiti na minimalno 90 feninga bez PDV, a sada je 56 feninga za kubik. Ovo će biti “skromno i razumno” što “neko” reče. Da još više približim za uvoz gasa biće potrebno dodatnih minimalno 40.000.000 KM.


Ono što Energoinvest ne može da precizira za cijenu gasa u 2022. godini mogu u Srbiji, citiram: “Za to plaćamo cijenu od 270 dolara na 1.000 kubnih metara gasa. To nam traje do kraja godine.” Vučić je objelodanio da su Rusi Srbiji ponudili gas po računici 70 odsto tržišne cijene, 30 odsto naftne formule, što bi utrostručilo sadašnju cijenu gasa od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, na 790 dolara za 1.000 kubika.


- Ja sam im rekao da to mi ne možemo da platimo – kazao je Vučić i dodao da je tražio"obrnutu računicu 30% berza i 70% naftna formula". Tako bi cijena izašla na 510 dolara.


- Ali mi ni to ne možemo da platimo- rekao je Vučić”


Ko želi može sam izračunati ove podatke, ali ono što je fascinantno je to da je prema izjavi Energoinvesta promijenjena formula za izračun cijene gasa i osnovu bi sada trebale da čine berzanske cijene koje divljaju u Evropi. Sve ono o čemu pričam i pišem je danas potvrđeno - tako da meni satisfakcija, a građanima će veći računi.


Samo da su svi samo htjeli slušati. O manjoj cijeni gasa iz Turskog toka ne želim zamarati one koji budu ovo čitali, a u tome ima istine kao što na suncu ima života.

 

(Nap/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI