Očekuje ozbiljniju reakciju međunarodne zajednice

Džaferović: Postoji znakovita novina u ponašanju Dodika - dogovorili smo se da jednu tačku razmatramo sljedeće sedmice

Front 18.10.21, 13:37h

Džaferović: Postoji znakovita novina u ponašanju Dodika - dogovorili smo se da jednu tačku razmatramo sljedeće sedmice
Ukoliko Dodik nastavi s takvom praksom, posebno s najavama za vraćanje nadležnosti, morat će doći ozbiljnija i snažnija reakcija međunarodne zajednice, koja ima mandat da u ovakvim situacijama pomogne BiH, rekao je Džaferović

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas nakon sjednice državnog predsjedništva kako očekuje ozbiljniju i snažniju reakciju međunarodne zajednice na ponašanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

Istakao je da je suprotno logici to što Dodik dolazi na sjednicu i glasa protiv svake tačke, tvrdeći da time ne blokira rad institucija.

 

Džaferović je naglasio da se danas na sjednici dogodila znakovita promjena, jer je Dodik pristao da neke tačke ne budu na dnevnom redu, između kojih su imenovanja, finansijski aranžmani te tačka koja se ticala ugovora između Islamske zajednice u BiH i države.

 

- Dogovorili smo se da tu tačku razmatramo naredne sjednice. To je jedna znakovita novina u ponašanju Dodika, istakao je Džaferović.

 

Tvrdi da Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH moraju funkcionirati, te da svi oni koji su dužni da im pomognu u tome, moraju da reaguju, misleći pri tome na međunarodnu zajednicu.

 

Naglasio je da je imao kontakte s predstavnicima međunarodne zajednice, koji tvrde da je blokada neprihvatljiva. Međutim, Džaferović podvlači da to nije dovoljno.

 

- Ukoliko Dodik nastavi s takvom praksom, posebno s najavama za vraćanje nadležnosti, morat će doći ozbiljnija i snažnija reakcija međunarodne zajednice, koja ima mandat da u ovakvim situacijama pomogne BiH - kazao je.

 

Također je dodao da i institucije imaju obaveze da daju odgovore u ovakvim situacijama, a posebno pravosuđe, koje mora da radi posao.

 

- Na pitanje kako riješiti ovu situaciju, u prvom redu su institucije BiH, među kojima je i pravosuđe - kazao je Džaferović.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u svoj kabinet u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevo doveo harmonikaša, a Džaferović je to okaratkerisao kao neprimjeren čin te dodao da to više govori o Dodiku, a ne o državi i narodu BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI