Politika i mafija

Novi skandali: Je li najmoćnija žena Srbije uhapšena da se spasi brat Aleksandra Vučića?

Front 17.10.21, 20:01h

Novi skandali: Je li najmoćnija žena Srbije uhapšena da se spasi brat Aleksandra Vučića?

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

'Vučić će biti prisiljen da uvede sankcije Rusiji. Doći će do ozbiljnog preokreta'

Kaže da vjeruje da će predsjednik Srbije Vučić odugovlačiti odluku što duže „...

EU kaznila Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji: Od Beograda se traži prekidanje vojne saradnje sa Moskvom

Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći da napreduje ka EU poruka j...

Scholz: U EU nema mjesta za zemlje koje se međusobno ne priznaju. Kosovo i Srbija trebaju doći do političkih rješenja

Scholz je rekao da je Kosovo pouzdan partner i da je to dokazalo "odgovorom n...

Vučić razgovarao s ruskim ambasadorom, koji ga je upoznao s razlozima zbog kojih Lavrov nije došao u Beograd

Vučić je kazao da će o nedolasku ruskog ministra Lavrova više govoriti večera...

Šprajc odbrusio Brnabić: 'Autobusi, strijeljanja, grobnice... i tako dan i noć! Vaši su dali sve od sebe u Srebrenici!'

Možda ste nagluhi pa niste čuli za taj slučaj, ali ste valjda negdje nešto o ...

AP: Vučić obećava evropski smjer, nagovijestio sankcije Rusiji

Uz ocjenu da je Vučić uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima uglavn...

Nakon razgovora s Putinom: Vučić najavio da će Srbija i dalje dobivati plin iz Rusije po povoljnoj cijeni

Vučić je rekao da je jutros imao dobar razgovor s ruskim predsjednikom, da su...

20 godina zatvora za Darka Eleza: Sud BiH objedinio dvije prethodne kazne

Elez se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru u Vojkovićima, gdje če...

Upaljen crveni alarm u Moskvi zbog Srbije: Poruke iz Rusije ukazuju da Putin neće biti kao ranije blagonaklon prema Vučiću

Neočekivana poruka iz Moskve izazvala je ogromno razočarenje u Beogradu, koji...

'Ja ne znam šta život donosi': Vučić otkrio da li Srbija uvodi sankcije Rusiji

Oni govore šta je njihova ideja i šta oni očekuju, a šta će da traže, to je.....

24 SATA

Spektakl u centru Sarajeva: Zavirite na premijeru mjuzikla 'Kosa' ispred Narodnog pozorišta...

Sjekirom po autu, pištoljem po avliji: Uhapšen bivši bh. komesar Drago Vukoja, ponovo napao ministra Vukovića!

Čanak otkriva ko su nalogodavci Đinđićevog ubistva! Ali i poručuje: 'Preselit ću se u Sarajevo i kandidovati na izborima!'

Šok u gradskom prijevozu: Gospođa iskočila kroz prozor, bježala od revizora?!

Sve više je naznaka da je Hrkalović bila "veza" između režima i srbijanskih kriminalnih klanova

 

 

Hapšenje nekada najmoćnije žene Srbije Dijane Hrkalović, pred kojom su, kažu, drhtali i generali i načelnici policije, uzdrmalo je režim Aleksandra Vučića jer ona dolazi iz njegovog miljea, a sve više je naznaka da je ona bila "veza" između režima i srbijanskih kriminalnih klanova, poput onoga Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koji je u zatvoru od februara i čeka suđenje. Tako da, očito, ona ima neka "saznanja" neugodna po Vučića.

 

Gledajući što se sve zbiva oko tog slučaja, dojam je da se sve ovo čini zbog spašavanja predsjednik Vučića, odnosno zbog upletenosti njegova brata Andreja i sina Danila te nekih stranačkih ljudi iz vrha vlasti u "dilove" s podzemljem, ali i činjenice, koje su izašle u javnost sa saslušanja, da je Velja Nevolja bio na usluzi Aleksandru Vučiću te da se sada on treba izvući iz neugodne situacije.

 

- Bojim se da je hapšenje Hrkalović tek puštanje dimne zavjese jer vidimo da nema političke odgovornosti - kaže za njemačke medije novinar beogradskog NIN-a Vuk Cvijić. On govori da je Dijana Hrkalović došla na svoju funkciju "po političkoj liniji". Kada je postavljena, kaže Cvijić, Vučić je upravo postao premijer Srbije te je bio i šef Ureda za koordinaciju službi sigurnosti.

 

- Politička odgovornost je jasna. Hrkalović je nesumnjivo politički postavljen kadar - kaže Cvijić, te se može shvatiti da je sve ovo, zapravo, sukob unutar "stranačke režimske familije". Naime, novinarka srbijanskog istraživačkog portala KRIK Bojana Jovanović kaže da je Dijana Hrkalović, koja je uhapšena zbog povezanosti s ubistvom Vlastimira Miloševića 2017., "već godinama bila zaštićena i išla je ispod radara policije i tužilaštva".

 

KRIK je otkrio, kaže Bojana Jovanović, da je Dijana Hrkalović bila povezana s klanom Velje Nevolje, a time i s kavačkim klanom, jednim od najgorih klanova organiziranog kriminala na ovim prostorima.

 

- Postojao je i posrednik. To je pripadnik žandarmerije Nenad Vučković. I svih ovih godina policija i tužilaštvo se nisu bavili ispitivanjem ovih veza - rekla je Jovanović.

 

Urednik u beogradskom sedmičniku Vreme Filip Švarm rekao je za srbijansku redakciju N1 kako hapšenjem Dijane Hrkalović režim želi "odvratiti pažnju ili kontrolirati štetu". Naime, zadnjih dana ponovno je izbio skandal Jovanjica, što je izbio zbog plantaže marihuane na tom poljoprivrednom dobru koje je, navodno, u vlasništvu ili barem pod kontrolom Vučićeva brata Andreja.

 

Švarm kaže kako je slučaj Jovanjica "ogroman skandal" te da je iza prvooptuženog u tom slučaju (radi se o Predragu Koluviji) stao čitav državni vrh. Čini se da je i sam režim svjestan skandala u vezi sa Jovanjicom, te je hapšenje Hrkalović na neki način odvraćanje pažnje od Jovanjice.

 

- Kao da je hapšenje Dijane Hrkalović vađenje štete ili kontrola štete - kaže Švarm. Inače načelnika Ureda za suzbijanje narkotika Slobodan Milenković, koji je otkrio slučaj Jovanjica, premješten je u Ureda za ratne zločine, što neki smatraju kaznom zbog "provale" Jovanjice.

 

Prema Švarmu, počelo je kada je Vladimir Rebić, direktor policije (koji kaže da nije znao za hapšenje Dijane Hrkalović jer je bio na odmoru), odveden na poligraf. Tamo je otišao zbog izjave Predraga Koluvije njegovom advokatu Vladimiru Đukanoviću da mu je slučaj Jovanjica "napakiran".

 

- To je bilo dovoljno da direktor policije ode na poligraf, a potom se od urednika provučićevskog tabloida Informera, što je samo po sebi bizarno, doznalo kako se Rebić branio na poligrafu - "ne znam, ne sjećam se". Mislim da je to jedno veliko poniženje, ne samo za Rebića, nego i za policiju - kaže Švarm.

 

Osim toga, ponavlja i se i priča o prisluškivanju predsjednika Vučića i njegove porodice (doduše, čini se da on nije bio meta prisluškivanja nego je "uletio kao kolateralna žrtva" dok su prisluškivane druge praćene osobe iz kriminalnog miljea! Sada su sva tri neugodna slučaja - Jovanjica, Belivuk i prisluškivanje - svedena na jednu aferu koja, kako kaže Švarm, ima za cilj pokazati kako se protiv Vučića i njegove porodice "kuje zavjera" s ciljem njegove diskreditacije, ali i pokušaja smjene.

 

I za Bojanu Jovanović to objedinjavanje je veoma važno za ovaj slučaj "jer se, možda, polako steže obruč oko bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića", kojem je Dijana Hrkalović bila suradnica. I dok neovisni srbijanski mediji nastoje "poloviti" što se krije iza hapšenja Dijane Hrkalović te koliko je Vučić umiješan u sve te afere, prorežimski mediji pak donose priče o njenoj mogućoj umiješanosti u likvidaciju poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ubijenog 2018. godine, inače branitelja poznatog kriminalca i svojedobno suradnika Željka Ražnatovića Arkana, Luke Bojovića.

 

Prema tabloidu Kurir, on je navodno posjedovao neke njene erotske fotografije koje je slala pripadniku podzemlja s kojim je bila u vezi. U svakom slučaju, klupko se odmotava te u narednim danima može izbiti još kakav skandal, a možda i "krešendo" bude hapšenjee bivšeg ministra unutrašnjih poslova, a trenutnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, o čemu već bruji Beograd.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

BLIN
KOMENTARI