Politika i mafija

Novi skandali: Je li najmoćnija žena Srbije uhapšena da se spasi brat Aleksandra Vučića?

Front 17.10.21, 20:01h

Novi skandali: Je li najmoćnija žena Srbije uhapšena da se spasi brat Aleksandra Vučića?

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Vučić studentima obećao ukidanje ispitnih rokova ako budu rađali djecu i 20.000 eura na poklon da izađu iz roditeljske kuće

Stopa rodnosti u Srbiji je malo veća od 1,5, a poželjno je da bude 2,1 i Vuči...

Bosanski mafijaški bos propjevao: Darko Elez otkrio gdje je zakopano tijelo plaćenog ubice sa Sokoca?!

U narednim danima bi trebalo da budu izdate naredbe za ekshumaciju, ukoliko s...

Šamar Srbiji zbog murala Ratka Mladića: Vijeće Evrope p(r)ozvalo vlast, poruka je jasna... Vučiću se neće svidjeti!

„Zaprepašteni smo neuspjehom vlasti – unatoč odluci komunalne policije – da u...

Likvidaciju 'škaljaraca' slavio s Elezom, otkriven i šesti zločin Veljka Belivuka: Odsjekli mu nožni prst, davili ga i na kraju zaklali

Prema optužnici protiv klana Veljka Belivuka, svaki član grupe imao je svoju ...

Ruski novinar pitao Vučića da li će biti rata u regionu, on odgovorio: 'Situacija je ozbiljna'

Imam veliki strah pred budućnošću. I zato mi je, između ostalog, važan susret...

Poslije Elezovog priznanja lociran ubica Stojanovića, u problemu i Dijana Hrkalović?

Specijalci su pretresali više lokacija u BiH tragajući za odbjeglim egzekutor...

Darko Elez pristao da ocinkari Velju Nevolju: Sve se dogovorio, a od Srbije traži samo jedno

Iako Elezov advokat Senad Kreho saznanja ovog lista nije želio da potvrdi, po...

Vučić spinom odgovorio na optužbe Evropskog parlamenta o muralu Mladiću

Poslanici Evropskog parlamenta osudili su u zajedničkom saopštenju vlast u Sr...

Malo ko je ovo vidio: Pogledajte snimak desetogodišnjeg Vučića iz 1980. godine, već tada je bio 'pametnica'...

Vučić, tada desetogodišnjak, govorio je o utakmici koja je odigrana u okviru ...

Vučić održao 'zapažen' govor praznim foteljama u Glasgowu

Kako pokazuje snimak objavljen na sajtu RTS, ovaj govor nije izazvao veliko i...

24 SATA

Promocija knjige "Bosna i Herzegovina, moja domovina" u BKC Sarajevo

Za one koji ga nisu gledali na SFF-u: Kako će se Sarajlijama svidjeti 'Deset u pola' Danisa Tanovića?

Dramatično u sudu: Od ranog jutra traje ispitivanje Fuada Kasumovića i četvoro njegovih saradnika

Kome se još sprema šamar: 'Sankcije su na stolu, ne samo za Dodika... Njemačka to neće gledati skrštenih ruku!'

Sve više je naznaka da je Hrkalović bila "veza" između režima i srbijanskih kriminalnih klanova

 

 

Hapšenje nekada najmoćnije žene Srbije Dijane Hrkalović, pred kojom su, kažu, drhtali i generali i načelnici policije, uzdrmalo je režim Aleksandra Vučića jer ona dolazi iz njegovog miljea, a sve više je naznaka da je ona bila "veza" između režima i srbijanskih kriminalnih klanova, poput onoga Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koji je u zatvoru od februara i čeka suđenje. Tako da, očito, ona ima neka "saznanja" neugodna po Vučića.

 

Gledajući što se sve zbiva oko tog slučaja, dojam je da se sve ovo čini zbog spašavanja predsjednik Vučića, odnosno zbog upletenosti njegova brata Andreja i sina Danila te nekih stranačkih ljudi iz vrha vlasti u "dilove" s podzemljem, ali i činjenice, koje su izašle u javnost sa saslušanja, da je Velja Nevolja bio na usluzi Aleksandru Vučiću te da se sada on treba izvući iz neugodne situacije.

 

- Bojim se da je hapšenje Hrkalović tek puštanje dimne zavjese jer vidimo da nema političke odgovornosti - kaže za njemačke medije novinar beogradskog NIN-a Vuk Cvijić. On govori da je Dijana Hrkalović došla na svoju funkciju "po političkoj liniji". Kada je postavljena, kaže Cvijić, Vučić je upravo postao premijer Srbije te je bio i šef Ureda za koordinaciju službi sigurnosti.

 

- Politička odgovornost je jasna. Hrkalović je nesumnjivo politički postavljen kadar - kaže Cvijić, te se može shvatiti da je sve ovo, zapravo, sukob unutar "stranačke režimske familije". Naime, novinarka srbijanskog istraživačkog portala KRIK Bojana Jovanović kaže da je Dijana Hrkalović, koja je uhapšena zbog povezanosti s ubistvom Vlastimira Miloševića 2017., "već godinama bila zaštićena i išla je ispod radara policije i tužilaštva".

 

KRIK je otkrio, kaže Bojana Jovanović, da je Dijana Hrkalović bila povezana s klanom Velje Nevolje, a time i s kavačkim klanom, jednim od najgorih klanova organiziranog kriminala na ovim prostorima.

 

- Postojao je i posrednik. To je pripadnik žandarmerije Nenad Vučković. I svih ovih godina policija i tužilaštvo se nisu bavili ispitivanjem ovih veza - rekla je Jovanović.

 

Urednik u beogradskom sedmičniku Vreme Filip Švarm rekao je za srbijansku redakciju N1 kako hapšenjem Dijane Hrkalović režim želi "odvratiti pažnju ili kontrolirati štetu". Naime, zadnjih dana ponovno je izbio skandal Jovanjica, što je izbio zbog plantaže marihuane na tom poljoprivrednom dobru koje je, navodno, u vlasništvu ili barem pod kontrolom Vučićeva brata Andreja.

 

Švarm kaže kako je slučaj Jovanjica "ogroman skandal" te da je iza prvooptuženog u tom slučaju (radi se o Predragu Koluviji) stao čitav državni vrh. Čini se da je i sam režim svjestan skandala u vezi sa Jovanjicom, te je hapšenje Hrkalović na neki način odvraćanje pažnje od Jovanjice.

 

- Kao da je hapšenje Dijane Hrkalović vađenje štete ili kontrola štete - kaže Švarm. Inače načelnika Ureda za suzbijanje narkotika Slobodan Milenković, koji je otkrio slučaj Jovanjica, premješten je u Ureda za ratne zločine, što neki smatraju kaznom zbog "provale" Jovanjice.

 

Prema Švarmu, počelo je kada je Vladimir Rebić, direktor policije (koji kaže da nije znao za hapšenje Dijane Hrkalović jer je bio na odmoru), odveden na poligraf. Tamo je otišao zbog izjave Predraga Koluvije njegovom advokatu Vladimiru Đukanoviću da mu je slučaj Jovanjica "napakiran".

 

- To je bilo dovoljno da direktor policije ode na poligraf, a potom se od urednika provučićevskog tabloida Informera, što je samo po sebi bizarno, doznalo kako se Rebić branio na poligrafu - "ne znam, ne sjećam se". Mislim da je to jedno veliko poniženje, ne samo za Rebića, nego i za policiju - kaže Švarm.

 

Osim toga, ponavlja i se i priča o prisluškivanju predsjednika Vučića i njegove porodice (doduše, čini se da on nije bio meta prisluškivanja nego je "uletio kao kolateralna žrtva" dok su prisluškivane druge praćene osobe iz kriminalnog miljea! Sada su sva tri neugodna slučaja - Jovanjica, Belivuk i prisluškivanje - svedena na jednu aferu koja, kako kaže Švarm, ima za cilj pokazati kako se protiv Vučića i njegove porodice "kuje zavjera" s ciljem njegove diskreditacije, ali i pokušaja smjene.

 

I za Bojanu Jovanović to objedinjavanje je veoma važno za ovaj slučaj "jer se, možda, polako steže obruč oko bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića", kojem je Dijana Hrkalović bila suradnica. I dok neovisni srbijanski mediji nastoje "poloviti" što se krije iza hapšenja Dijane Hrkalović te koliko je Vučić umiješan u sve te afere, prorežimski mediji pak donose priče o njenoj mogućoj umiješanosti u likvidaciju poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ubijenog 2018. godine, inače branitelja poznatog kriminalca i svojedobno suradnika Željka Ražnatovića Arkana, Luke Bojovića.

 

Prema tabloidu Kurir, on je navodno posjedovao neke njene erotske fotografije koje je slala pripadniku podzemlja s kojim je bila u vezi. U svakom slučaju, klupko se odmotava te u narednim danima može izbiti još kakav skandal, a možda i "krešendo" bude hapšenjee bivšeg ministra unutrašnjih poslova, a trenutnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, o čemu već bruji Beograd.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

BLIN
KOMENTARI