Nakon posjete poglavara SPC Sarajevu

'Vaša Svetosti, povucite ove riječi': Zbog Mektićeve poruke patrijarhu Porfiriju Dodiku neće biti dobro

Front 17.10.21, 11:10h

'Vaša Svetosti, povucite ove riječi': Zbog Mektićeve poruke patrijarhu Porfiriju Dodiku neće biti dobro
Malo je gradova poput Sarajeva, u Evropi skoro da ih nema, kazao je patrijarh

 

"Malo je gradova poput Sarajeva, u Evropi skoro da ih nema", kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.

 

"Malo bi bilo da kažem da je danas moje srce ispunjeno istinskom radošću, radošću Bogom što sam po blagoslovu i pozivu Vašeg visokopreosveštenstva zajedno sa svima Vama pod svodovima predivnog Hrama, moram reći, predivnom gradu Sarajevu, u ovoj zemlji, u gradu koji je optočen planinama i kao da je zarobljen u njima. Veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane sveta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva sveta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili", kazao je srpski patrijarh Porfirije tokom jučerašnje posjete Sarajevu.

 

Govorio je o "ljepoti različitosti onih koji su ovdje vijekovima živjeli".

 

"Grad Sarajevo kroz vekove jeste otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. veka i mole se Bogu. Tome svedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji veruju u istog Boga, ali na različit način se mole Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu."

 

Malo je gradova poput Sarajeva, u Evropi skoro da ih nema, kazao je patrijarh.

 

Porfirije je kazao kako je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, sinagoga, džamija...

 

"Ovde postoje čvrsti okviri za to, a znam opet da je mnogo puta bilo da nismo prepoznavali jedni druge. Nismo poznavali ni sebe unutar jednog naroda, ni unutar jedne porodice. Često nismo prepoznavali ni sami sebe. Nismo znali ko smo i šta smo. Zatvorili smo se u sebe, u kulu od slonovače. Bez mogućnosti da iz nje izlazimo, i da nam neko u nju ulazi. Mnogo puta padali smo i pojedinačno i svi zajedno. Istorija ovog grada, ovog prostora nas uči da smo nakon svakog promašaja i pada nalazili načina da prepoznamo jedni druge, da smo potrebni jedni drugima i da idemo dalje."

 

Kazao je i da smo često rodbinski povezani.

 

"Ništa nije slučajno. Sve je to znak ljubavi Njegove. Da bismo njega upoznali kao jednoga Boga. Kao pojedinci i narodi smo stvoreni od jedne prirode", poručio je Porfirije.

 

Nakon poruka koje je poslao patrijarh Porfirije, oglasio se Dragan Mektić.

 

„Vaša Svetosti, povucite ove riječi, u protivnom bit ćete izdajnik“, poručio je kra Dragan Mektić, aludirajući na izjave Milorada Dodika koji gotovo svakodnevno pljuje po glavnom gradu Bosne i Hercegovine, nazivajući ga pogrdnim imenima, šireći mržnju i netrpeljivost.

 

(slobodna-bosna.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI