'Sve mora biti provedeno na miran način'

Šarović upozorio: 'Nikada BiH nije bila u ovako dubokoj krizi, ali može biti još gore!'

Front 16.10.21, 19:25h

Šarović upozorio: 'Nikada BiH nije bila u ovako dubokoj krizi, ali može biti još gore!'
- Politika SNSD-a i Milorada Dodika je najveća opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju. Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara, smatra Šarović

 


Nakon današnjeg sastanka Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) predsjednik ove stranke Mirko Šarović konstatovano je da se trenutna politička situacija u zemlji može opisati kao “najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas”.


- Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti i gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svjesni – rekao je  Šarović.


Komentirao je najave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska povući saglasnost za postojanje Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te da će otjerati SIPA-u i OSA-u sa teritorije ovog entiteta i osnovati svoju obavještajnu agenciju.


- Svakako nećemo slijediti SNSD u njihovim inicijativama, nego ćemo o svakom od ovih pitanja osnovati svoj poseban stav – ističe Šarović.


Podvukao je da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i u tom smislu ima poptuno jasan izgrađeni stav.


- Uvijek ćemo se zalagati da sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje Republike Srpske. To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a – kazao je je Šarović.


Mišljenja je da sve inicijative moraju biti provedene na miran način bez pokušaja destabilizacije države.


- Politika SNSD-a i Milorada Dodika je najveća opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju. Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara... On (Milorad Dodik) mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima (SDA, HDZ) da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspjeh u tome... Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti i tako dati svoj doprinos. Nemamo ništa protiv – naveo je Šarović.


Osvrnuo se na vanredne izbore za gradonačelnika Prijedora, govoreći da je stav Glavnog odbora SDS-a da opozicione stranke trebaju imati zajedničkog kandidata.


- U tom  smislu  kao vodeća opoziciona stranka daćemo svoj doprinos i inicirat ćemo narednih dana sastanak sa predsjednicima opozicionih stranaka kako bi pokrenuli prve aktivnosti koje se odnose na pripremu za izbore u Prijedoru. Predložićemo da se postigne dogovor o samom nastupu,  o politikama i programu koji se odnose na potrebe Prijedora u budućnosti. Smatram da je u ovom trenutku opozicija jača od pozicije koja je u krizi i da ćemo to pokazati na vanrednim izborima u Prijedoru – dodao je Šarović.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI