Smrt ima svoju cijenu

Koliko košta najjeftinija sahrana ili dženaza na groblju Vlakovo: Šta je s pokojnicima koji su umrli od Covida

Biznis Klub 16.10.21, 14:55h

Koliko košta najjeftinija sahrana ili dženaza na groblju Vlakovo: Šta je s pokojnicima koji su umrli od Covida
Kako se sahranjuju osobe koje su preminule od posljedica koronavirusa? Da li u običnom sanduku ili limenom i koliko košta taj sanduk i je li istina da se može kupiti samo u Pokopu?

 

Za osobe koje nemaju srodnika, te se nalaze u evidenciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, spomenuto ministarstvo plaća troškove tehničkog dijela sahrane ili dženaze i to košta 1.170 KM sa uračunatim PDV-om, kazali su za Faktor u Pokopu.

 

- Sadržaj tehničkog dijela sahrane / dženaze podrazumijeva preuzimanje, transport, zbrinjavanje, opremanje osnovnom pogrebnom opremom koja podrazumijeva sanduk, tabut, pokrov, platno - čibutliju, jantahte, naslone, nadgrobno obilježje, grobno mjesto, ispraćaj sahranu i ukop preminulih. Ukoliko se radi o osobi nepoznatog identiteta ili osobi za koje se ne zna da li je u stanju socijalne potrebe, pokreće se procedura utvrđivanja identiteta u saradnji sa Kantonalnim centrom za socijalni rad, koji nakon toga pokreće postupak utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za ostvarivanje prava na plaćanje troškova dženaze / sahrane ukopa - pojašnjava glasnogovornica Pokopa Najda Beširević-Vranić.

 

Kada se radi o cijeni grobnog mjesta, potrebno je prije svega napraviti razliku između grobnog mjesta i ukopa.

 

- Pod pojmom grobnog mjesta podrazumijeva se jasno definisana lokacija za ukop, odnosno zemljište koje služi za ukop posmrtnih ostataka i sastoji se iz jame u koju se stavlja tijelo preminulog i nadzemnog dijela, te nadgrobnog spomenika. Grobovi mogu biti pojedinačni, porodični i kolektivni. Ukop predstavlja tehnički dio sahrane / dženaze i podrazumijeva iskop grobnog mjesta, nosioce pri sahrani / dženazi, pisanje nadgrobnog znaka, polaganje umrlog, izradu metalne pločice, prvo i konačno formiranje groba. Ukoliko preminula osoba nema rezervisano grobno mjesto na drugim grobljima, ukop se vrši na aktivnom komunalnom groblju Vlakovo i ta cijena iznosi 46,80 KM sa PDV-om, a uz rezervaciju 1.170 KM sa PDV-om. Najjeftiniji ukop je 1.170 KM sa PDV-om - kaže Beširević-Vranić.

 

Kako se sahranjuju osobe koje su preminule od posljedica koronavirusa? Da li u običnom sanduku ili limenom i koliko košta taj sanduk i je li istina da se može kupiti samo u Pokopu?

 

- Osobe preminule od posljedica zaraze koronavirusom sahranjuju se u skladu sa dokumentom "Protokol o postupku ugovaranja pogreba / sahrana / dženaza, preuzimanju preminulih osoba od zarazne bolesti, transport, ispraćaju i ukopu, higijeni i dezinfekciji, korištenju zaštitinih sredstava i opreme, njihovo odlaganje i uništavanje" koji je usvojen na nivou preduzeća 16. marta 2020. godine, a revidiran 5. novembra 2020. godine.

 

- Što se tiče postupanja sa preminulom osobom, sa aspekta pripreme za ukop, osoba koja je preminula od zarazne bolesti polaže se u vodonepropusnu / plinonepropusnu PVC vreću sa zatvaračem, a po potrebi i dvije, nakon čega se polaže u drveni sanduk. Cijena sanduka je 340 KM sa PDV-om. Sanduk se može kupiti i u drugim firmama koje su registrovane i zadovoljavaju tehničke uvjete za obavljanje pogrebne djelatnosti – ističe Najda Beširević-Vranić.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI