Nedžad Ahatović o prijetnjama

Vojni analitičar: Dodik je izgradio paravojsku! Četnički pokret, 120.000 lovaca i Žandarmerija do zuba naoružana

Front 16.10.21, 09:44h

Vojni analitičar: Dodik je izgradio paravojsku! Četnički pokret, 120.000 lovaca i Žandarmerija do zuba naoružana
To u konačnici znači da je 10 posto stanovništva u RS-u legalno naoružano i to modernim vojnim poluautomatskim pješadijskim naoružanjem. To zajedno sa sastavima do zuba naoružane Žandarmerije MUP-a RS-a čini alterantivni integralni sistem odbrane na koji se Dodik oslanja, pojašnjava Ahatović za Faktor

 

Ukidanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) koje član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavljuje nije slučajno jer su Oružane snage BiH velika prepreka ka ostvarivanju nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska.

 

Upravo zbog toga što su OSBiH prepreka Dodikovim planovima, u entitetu RS se godinama strpljivo gradi paravojna alternativa, piše Faktor.

 

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže da je najveća paravojna organizacija u Evropi sa svojim podružnicama u svijetu Četnički ravnogorski pokret.

 

- U Srbiji i našem entitetu RS ovaj pokret ima 30.000 registrovanih članova čija organizacija je čisto vojnog tipa. S druge strane, zvanični podaci govore i o 130.000 registrovanih lovaca na 1,2 miliona stanovnika u manjem bh. entitetu koji po zakonu imaju pravo na četiri duge cijevi u koje spada i tzv. trofejno oružje JNA koje uključuje poluautomatske puške i snajpere (PASP M-76 7.9 mm). To u konačnici znači da je 10 posto stanovništva u RS-u legalno naoružano i to modernim vojnim poluautomatskim pješadijskim naoružanjem. To zajedno sa sastavima do zuba naoružane Žandarmerije MUP-a RS-a čini alterantivni integralni sistem odbrane na koji se Dodik oslanja – pojašnjava Ahatović za Faktor.

 

U rebalansu entitetskog budžeta samo za ovu godinu predviđeno je dodatnih 13 miliona KM za MUP RS-a. Do sada je za kapitalne projekte izdvojeno 11 miliona KM za osam borbenih oklopnih vozila "despot" za koja su nedavno nabavljene i daljinski upravljive borbene stanice za mitraljeze 12.7 i 7.62 mm, kupljena su tri helikoptera ANSAT iz Rusije za 22 miliona eura, od kojih su do sada isporučena dva.

 

- Helikopteri nisu načelno naoružani, ali mogu u osnovi biti pripremljeni i za vojnu upotrebu u smislu jednostavne ugradnje platformi za dejstvo lahkim pješadijskim naoružanjem. Iako MUP RS-a nije realizirao nabavku svega što je planirano među kojima je i 2.500 dugih cijevi, ministar Dragan Lukač je jedne prilike izjavio da je za opremanje i naoružavanje specijalnih sastava MUP-a RS-a izdvojeno oko 8 miliona KM. Ta oprema uključuje vojne uniforme, individulane IC uređaje za kretanje i gađanje noću, balističku zaštitu u vidu specijalnih šljemova i pancirnih prsluka, moderne automate i pištolje u policijskom kalibru 9 mm... - navodi Ahatović.

 

U slučaju da Dodik zaista ostvari svoje prijetnje na potezu je prvo država Bosna i Hercegovina, a sagovornik Faktora pojašnjava i kako.

 

- Zakon o odbrani BiH koji je usvojen sa glasovima i zastupnika SNSD-a je jasan član 3, stav 2. Vojne snage ne mogu biti organizirane, obučavane, opremljene ili mobilizirane na teritoriji Bosne i Hercegovine, osim u skladu s ovim zakonom i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica također ima odgovornost za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. U Aneksu 1A vojnog dijela Dejtonskog sporazuma u članu 5, faza III, stav 6, vrlo decidno je pojašnjena uloga snaga za implementaciju mira.

 

Jasno se kaže da bez obzira na bilo koju drugu odredbu ovog aneksa, strane znaju i saglasne su da EUFOR ima pravo i ovlaštenje primorati na uklanjanje, povlačenje ili premještanje određenih snaga, te narediti prekid svih aktivnosti, na svakoj lokaciji u Bosni i Hercegovini kad god EUFOR odredi da takve snage, naoružanje ili aktivnosti predstavljaju prijetnju ili potencijalnu prijetnju ili za EUFOR, ili za njegovu zadaću, ili za drugu stranu - u ovom slučaju državu BiH. Snage koje se ne prerazmjeste, ne povuku ili ne prekinu prijeteće ili potencijalno prijeteće aktivnosti nakon navedenog zahtjeva EUFOR-a, izložit će se vojnoj akciji EUFOR-a, uključujući primjenu potrebne sile radi osiguranja poštovanja sporazuma... – napominje on.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI