AFERA 'RESPIRATORI'/ DETALJI SA NOVOG ROČIŠTA

Ganibegović: 'Trpio sam pritiske, tužilac mi je lupao šakom, dolazili su na vrata moje supruge...'

Hronika 15.10.21, 19:43h

Ganibegović: 'Trpio sam pritiske, tužilac mi je lupao šakom, dolazili su na vrata moje supruge...'
Ganibegović je još jednom, na pitanje advokatice odbrane Vasvije Vidović ustvrdio da je prije istrage trpio pritiske. Kako kaže, saslušavan je četiri puta, a poručivano mu je da će se njegov status riješiti - "Da li će biti svjedok ili optuženi?"

 


U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano novo ročište u aferi "Respiratori" na kojem je svjedočenje nastavio bivši šef kabineta Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Hasan Ganibegović.


Odbrana je postavljala pitanja Ganibegoviću koji je govorio o Viber grupi “Genskek/Premijer/Sovjetnik” u kojoj su se dopisivali on, Dženita Kalajdžić i Fadil Novalić te dodao da to govori o ozbiljnosti.


Poruke iz ove grupe dio su dokaza na kojoj se temelji optužnica protiv optuženih u ovom predmetu, prenosi N1.


Komentarišući nabavku respiratora Ganibegović je kazao da je o njihovoj nabavci odlučila Vlada FBiH, a ne premijer.


“Bezbroj puta mi je rekao ‘kada ćemo se vratiti na Zakon o doprinosima, nisam došao da se bavim pandemijom i Pazarićem'”, svjedočio je Ganibegović.


Ganibegović je o pismima namjere koja su upućena i korištena uz faksimile Novalića govorio da je tehnička sekretarica Bahra Džaka faksimil koristila bez prethodnog upoznavanja premijera.


“Ranije je bila situacija kada sam se ljutio zbog kolektivnih ugovora te sudskih poravnanja”, naveo je Ganibegović.


Dodao je da je bio protiv toga da dokumenti iz vlade izlaze bez parafa i provjera. Riječ je o stotinama miliona KM.


“Imao sam primjedbe, bojao sam se da će to koštati Vladu FBiH”, konstatovao je Ganibegović.


Prezentovana je i poruka između Ganibegovića i drugooptuženog Fahrudina Solaka.


U poruci Solak obaviještava Ganibegovića o nabavci medicinske opreme iz firme “Srebrene maline”.


“Bio mi je Fikret jutros, ovo nije dobro izračunato. Nije 3.393.000 KM, već 4.212.000 KM. Ne treba nam ovo sve jer sam kupio vizire, pa nam ne trebaju naočale. Možda od njega uzmem maske FPP2, a našao sam neke hirurške rukavice i maske jeftinije”, piše Solak Ganibegoviću.


Ovo je Ganibegović kao svjedok ocijenio kao situaciju u kojoj on nije išao “na ruku Solaku” prilikom kupovine. Također, Ganibegović je svjedočio da Solak nije pogodovao “Srebrenoj malini” prilikom nabavke.


Ganibegović je još jednom, na pitanje advokatice odbrane Vasvije Vidović ustvrdio da je prije istrage trpio pritiske. Kako kaže, saslušavan je četiri puta, a poručivano mu je da će se njegov status riješiti - "Da li će biti svjedok ili optuženi?", prenosi N1.


“Tužilac Džermin Pašić mi je lupao šakom o sto i otišao u SIPA-u, ostao sam sam sa saradnicom”, rekao je Ganibegović, te dodao da su pripadnici SIPA-e dolazili na vrata njegovoj supruzi.


Tužilac Mirza Hukeljić pojasnio je da svjedok nije imao prigovor na saslušanje, a samo ispitivanje od strane Tužilaštva u sudnici je dugo trajalo.


Sudija Branko Perić, inače član Vijeća, reagovao je kazavši da tužilac Hukeljić pokušava da diskredituje svjedoka.


“Ne želim da se zloupotrebljava ova sudnica”, rekao je Perić te pitao da li su ovim svjedočenjem potvrđeni navodi iz optužnice


Hukeljić je odgovorio da ne želi davati ocjenu, na šta mu je Perić odgovorio: “Ne možete reći jer niste dokazali niti jedan navod”, oštro je odgovorio Perić.


Tužilac je nakon ove konstatacije završio ispitivanje. Sljedeće ročište je zakazano za srijedu 20. oktobra, a svjedok će biti Edita Kalajdžić gerneralna sekretarka Vlade.


Vidović: Građani BiH zamislite se… To je prisila najcrnje vrste!


Advokatica Fadila Novalića u predmetu "Respiratori" Vasvija Vidović, kazala je kako će vrijeme pokazati da "ovaj slučaj ima ozbiljnu pozadinu, a da, nažalost, javnost ne reaguje".


Navela je slučajeve, prema iskazima svjedoka, kako su oduzeti telefoni korišteni nakon što su deponovani u Tužilaštvo BiH te "udaranje šakom od sto tužioca koji vrši pritisak na osobu koju ispituje", o čemu više možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI