'bodovi' međunarodne zajednice

Zašto Vučić odjednom odustaje od montiranih optužnica: Edin Vranj vraća se kući, Srbija pušta i Mujanovića i Osmanovića?

Hronika 15.10.21, 15:13h

Zašto Vučić odjednom odustaje od montiranih optužnica: Edin Vranj vraća se kući, Srbija pušta i Mujanovića i Osmanovića?
Već jučer je iz Kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zatraženo da se taj predmet vrati bh. pravosuđu

 

 

 

Edin Vranj, kojeg je Srbija uhapsila, a potom i optužila za navodni ratni zločin nad Srbima, trebao bi do ponedjeljka biti u BiH sa svojom porodicom, rečeno je Raportu iz nekoliko izvora.


I, kako je Raportu još navedeno, pored Vranja u BiH bi se trebali vratiti i Husein Mujanović i Osman Osmanović, koje je Srbija također uhapsila zbog navodnih ratnih zločina.


Naime, prekjučer je iz Tužilaštva Srbije za ratne zločine, uz informaciju da je podignuta optužnica protiv Vranja, saopćeno i da postoji prijedlog da se ta optužnica prepusti Tužilaštvu BiH na procesuiranje.


Već jučer je iz Kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zatraženo da se taj predmet vrati bh. pravosuđu.


Vrlo brzo nakon toga, stigla je i izjava ministra policije Srbije i Vučićevog trbuhozborca Aleksandra Vulina. On je u najavi otišao korak dalje. Kazao je da će Srbija ustupiti svih 26 optužnica bh. pravosuđu.


A da li će se to desiti moglo bi se saznati već danas. Kako je najavljeno, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić danas boravi u Beogradu gdje će se sastati s tužiteljima Srbije i jedna od tema bit će predmeti ratnih zločina.


Zašto Srbija odjednom odustaje od montiranih optužnica za ratne zločine protiv pripadnika Armije RBiH?


S obzirom na to da je na Kosovu svakim danom sve napetije i da Srbija i Vučić sve više gube kontrolu nad situacijom, predsjedniku Srbije potrebni su ‘bodovi’ međunarodne zajednice.


Vučić je već bio pod pritiskom zbog optužnica protiv pripadnika Armije RBiH, a da se o tome razgovara jasno je i iz saopćenja koje je objavljeno nakon što se Vučić sastao sa Sergeom Brammertzom.


“Transparentna razmjena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije bio bi korak ka unapređenju regionalne saradnje kad je riječ o optužnicama za ratne zločine, zaključeno je danas (20. septembar) na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Sergeom Brammertzom u Beogradu”, pisalo je u saopćenju.


Upravo tezu da je to ‘ogroman korak ka unapređenju regionalne saradnje’ izgovorio je Vulin, ali i Vučić. S tim da ju je Vulin ponovio nekoliko puta.


Više o ovoj temi čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI