FOTO/ Rasprava o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Zakuhalo se: Konaković i Duvnjak imali verbalni sukob na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH

Front 14.10.21, 14:26h

Zakuhalo se: Konaković i Duvnjak imali verbalni sukob na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH
Žustro je reagovao Konaković koji je od predlagača zatražio da kažu koje su to okolnosti prestale kada se zakon donosio i, uzgred, Duvnjaka nazvao neznalicom

 

Tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koji su predložili Jasmin Duvnjak (SDA), Ivo Tadić (HDZ BiH) i Slađan Ilić (SDP BiH) došlo je do verbalnog okršaja između Duvnjaka i delegata Elmedina Konakovića (NiP).

 

Obrazlažući razloge za donošenje zakona, Duvnjak je kazao da, kada je riječ o raspodjeli novca, to ne bi trebalo da se shvati na način da će se bilo kome nešto uzeti ili dati, a da to bude preko koljena.

 

- Naša namjera je da zakon prođe redovni postupak i da zajedno sa Predstavničkim domom pokušamo naći najširi konsenzus u definiranju teksta prijedloga zakona. Žao mi je što ovaj Zakon Vlada nije utvrdila ranije koja bi sa svojim resursima, stručnim i drugim kapacitetima napravila sveobuhvatnije izmjene ovog propisa. Svjestan sam da će nacrt ovog zakona izazvati polemike. Voljeli bismo kao predlagači da se pokuša ova tema šire tretirati, da se ovom prvom koraku da šansa da prođe raspravu i kada budemo utvrđivali prijedlog dođemo do rješenja koja će značiti stabilnost FBiH, kantona i ravnomjernoj i regionalnom razvoju FBiH, kaže Duvnjak dok je drugi predlagač izmjene Zakona delegat Slađan Ilić (SDP), kazao kako su prestale okolnosti u kojim se ranije Zakon donosio.

 

dom-naroda-parlamenta-fbih

Foto: Fena

 

Žustro je reagovao Konaković koji je od predlagača zatražio da kažu koje su to okolnosti prestale kada se zakon donosio i, uzgred, Duvnjaka nazvao neznalicom.  

 

- Jeste li napravili fiskalnu procjenu šta biste ovim izmjenama Zakona donijeli Tuzli? Je l' dobija Tuzla ovakvom izmjenom zakona ono što joj pripada. Ja ću vam reći - ni blizu. Zakon je nepravedan prema pojedinim kantonima, ali je prema Tuzlanskom kantonu najnepravdeniji. Zašto ne naredite Novaliću i ministrici finansija Jelki Milićević da donese novi Zakon o raspodjeli javnih prihod - pitao je Konaković kazavši da Duvnjak ne poznaje ni elementarne stvari.

 

Podsjećamo, danas je nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, čiji je prvi dio održan 30. septembra kada je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Delegati razmatraju prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH te Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/Foto: FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI