'Zlatna groznica'

Ugledni Financial Times piše o kompaniji Eastern Mining iz BiH

Biznis Klub 13.10.21, 18:48h

Ugledni Financial Times piše o kompaniji Eastern Mining iz BiH
Ugledni Financial Times piše kako ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njezine neovisnosti ranih 90-ih godina prošloga stoljeća

 

Britanska kompanija Adriatic Metals, čija bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu, pokrenula je na londonskoj burzi najveću prodaju dionica ove godine.

 

Ugledni Financial Times, naime, piše kako ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njezine neovisnosti ranih 90-ih godina prošloga stoljeća.

 

Za razliku od mnogih zemalja u Evropi, u kojima je sve teže otvoriti nove rudnike, bh. političari traže načina kako privući strane investitore nudeći nisku stopu korporativnog poreza u iznosu od 10 posto.

 

U prosjeku je potrebno 16 godina za dobivanje dozvola i pokretanja proizvodnje u novom rudniku. Ukoliko sve bude teklo po planu, Adriatic bi trebao ispuniti ovaj cilj u četiri godine.

 

"Pozdravljamo posvećenost Adriatic Metalsa u obnavljanju bh. rudarske industrije, imajući u vidu planirana ulaganja u Rudnik Vareš, koji će biti najveća pojedinačna strana investicija u metalsku industriju ove zemlje do sada", izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

 

Paul Cronin, bivši bankar i generalni direktor Adriatic Metalsa, osnovao je ovu kompaniju nakon što je kupio kompaniju koja posjeduje dozvole za istraživanje za područje oko rudarskog grada Vareša i započela su bušenja. Uspjeh je odmah uslijedio nakon što je otkriveno nalazište Rupice.

 

"Kada sam otišao u BiH da procijenim ove projekte, pregledao sam materijal koji niko ranije nije pregledao, koji je potom digitaliziran i unijet u naš softverski model", ispričao je Cronin za Financial Times.

 

Visokokvalitetna ruda iz nalazišta Rupice će omogućiti kompaniji da, nakon što započne rad u podzemnom rudniku, 2023. godine povrati uložene investicije za manje od godinu dana.

 

Cronin planira da zaradu dobivenu od rudnika iskoristi za financiranje dodatnih istraživanja u ovom kraju, te druge akvizicije, prvenstveno u Evropi.

 

"Željeli bismo imati neke od metala koji se koriste u proizvodnji baterija. Sigurno nikl, ali i kobalt. Također, željeli bismo i neke dragocjene metale. Srebro ima ulogu u procesu dekarbonizacije, naročito jer se koristi u proizvodnji solarnih panela", poručio Cronin.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI