BURA ZBOG NAJAVLJENOG POSKUPLJENJA STRUJE U BIH

Nije Elektroprivreda privatno preduzeće! Zašto se ustvari traži veća cijena struje?! Ne zbog troškova proizvodnje, već...

Biznis Klub 13.10.21, 10:35h

Nije Elektroprivreda privatno preduzeće! Zašto se ustvari traži veća cijena struje?! Ne zbog troškova proizvodnje, već...
Tvrdnje da poskupljenja struje neće biti za građane su najblaže rečeno neozbiljne. Ko će platiti veće cijene proizvoda i usluga, do kojih će sigurno doći zbog skuplje struje privredi, ako neće građani, penzioneri, i radnici?

 


    

 
Povodom najavljenog drastičnog povećanja cijene struje, reagirao je Savez samostalnih sindikata BiH, koji u svom saopćenju naovodi sljedeće:


Iako najava poskupljenja struje privredi na prvi pogled nije nešto čime bi se trebao baviti sindikat, s obzirom na dosadašnja iskustva sa sličnim najavama ne možemo biti ravnodušni. Predsjednik Šatorović i organi Saveza samostalnih sindikata BiH su izuzetno zabrinuti jer su do sada slična poskupljenja uvijek išla preko leđa radnika.

    
Svaki rast troškova poslovanja, posebno u realnom sektoru, uglavnom se amortizuje smanjenjem ili prestankom isplate i onako preniskih plata radnicima realnog sektora. Takođe, najava poskupljenja struje dolazi u vrijeme intenziviranih zahtjeva sindikata za povećanje najniže plate. Poučeni ranijim iskustvima, jasno je da će biti upotrebe, ali još više zloupotrebe ove situacije kao opravdanja da plate radnika i dalje ne mogu značajno rasti. Ali, zato cijena struje može, i to 300%.

    
Nadalje, prema dostupnim informacijama, opravdanje za rast cijena struje nisu drastično veći troškovi proizvodnje, nego u prvom redu cijena na berzi u Mađarskoj. Drugim riječima, cijena struje mora rasti jer su drugi spremni da je plate skuplje nego mi. Ovo bi možda i bilo logično da su Elektroprivrede privatne firme, a ne javna preduzeća. Svjedočimo ekspanziji u realnom sektoru, rastu izvoza, što je izuzetno dobro, ali to bi sve moglo doći u pitanje u slučaju bilo kakvih nepromišljenih odluka. Iako ova zemlja leži na uglju, mi taj potencijal očigledno ne koristimo u potpunosti.  A mogli smo i to poštujući sve ekološke norme. Možda cijela ova situacija želi iskorisiti za “sanaciju” rudnika, što u prijevodu znači otpuštanje rudara i zatvaranje pojedinih rudnika. A, možda treba poslužiti za nastavak forsiranja priče o mini-hidrocentralama, od kojih osim njihovih gazda niko neće imati neku značajniju korist, a o trajnim ekološkim posljedicama je suvišno govoriti?!

    
Na kraju, tvrdnje da poskupljenja struje neće biti za građane su najblaže rečeno neozbiljne. Ko će platiti veće cijene proizvoda i usluga, do kojih će sigurno doći zbog skuplje struje privredi, ako neće građani, penzioneri, i radnici?

    
Ovo je izuzetno ozbiljna i osjetljiva situacija, sa mogućim nesagledicim posljedicama. Zato zahtijevamo od svih aktera, posebno federalne Vlade i resornog ministarstva, kao i uprave javnih preduzeća, da kod donošenja budućih odluka pokažu maksimalnu ozbiljnost i razumijevanje za stanje i socio-ekonomski položaj radnika i građana ove zemlje, koji je ionako katastrofalan. Takođe zahtijevamo od Vlade hitno usvajanje odluke kojom će se zabraniti rast cijena najosnovnijih životnih namirnica jer su radnici već sada u situaciji da, zbog niskih i/ili neredovnih plata, ne mogu sebi i svojim porodicama osigurati ni minimum onoga što im treba za život - navode iz  Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI