Sramota bh. pravosuđa

Slučaj 'Dženan Memić': Ukinute mjere optuženima, Feraget se nada da neće otići iz BiH

Hronika 12.10.21, 19:13h

Slučaj 'Dženan Memić': Ukinute mjere optuženima, Feraget se nada da neće otići iz BiH
I ja sam samo građanin koji nema povjerenja u rad pravosuđa zbog svega ovoga što se desilo. Isto tako stoji činjenica i da istraga u ovom predmetu nije okončana i to nije dobro. Dakle, optužnica je podignuta, ali istraga nije okončana. Još manje je dobro što su kantonalni tužioci KS namjerno pokušali zataškati očigledno ubistvo, rekao je advokat Feraget

 

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pojedine mjere zabrane optuženima u slučaju Dženan Memić, potvrdio je to za N1 Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

 

Kako je pojasnio Feraget i dalje su za optužene Alisu Ramić (Mutap). njenog oca Zijada Mutapa, policajaca Hasana Dupovca, Josipa Barića i recepcionera Muamera Ožegovića ostale mjere zabrane međusobne komunikacije, kao i komunikacije sa svjedocima u ovom predmetu.

 

“Ukinute su mjere zabrane koje su se odnosile na pojedine optužene zabrane napuštanja prebivališta i obaveze javljanja nadležnoj policijskoj stanici. Ostaje nada da niko od optuženih neće napustiti Bosnu i Hercegovinu jer bi time onemogućio dalje provođenje krivičnog postupka. To govorim zato što sada više nemaju obavezu da se javljaju i mogu napustiti svoje prebivalište, kao što nam ostaje nada i to da niko od ostalih koji su zataškavali ubistvo Dženana Memića, a to su tužioci i policijski službenici, kao i osobe koje su izvršile sam čin ubistva, neće napustiti državu s obzirom na to da se istraga o istrazi nastavlja, a i istraga o ubistvu je najavljena tako da nam ostaje samo nada da niko od njih neće pobjeći iz naše države”, naglasio je Feraget.

 

Dodao je i to da ostaje nada i da ovo nije najava nekih još lošijih odluka Suda BiH.

 

“I ja sam samo građanin koji nema povjerenja u rad pravosuđa zbog svega ovoga što se desilo. Isto tako stoji činjenica i da istraga u ovom predmetu nije okončana i to nije dobro. Dakle, optužnica je podignuta, ali istraga nije okončana. Još manje je dobro što su kantonalni tužioci KS namjerno pokušali zataškati očigledno ubistvo. Tako da kada vidimo da onaj ko vodi istragu sve zataškava, svjesni smo koliko sve to plaćamo mi kao građani”, istakao je.

 

Naveo je i to da ova odluka nije konačna i da će Tužilaštvo BiH uputiti žalbu.

 

“A od svega je najgore to što u našem krivičnom postupku oštećeni (Muriz Memić, op.aut.) nije stranka. Dakle, oštećeni je niko i ništa i to treba pod hitno mijenjati jer mu treba dati pravo da prisustvuje suđenju, da izvodi dokaze, saslušava svjedoke. Jer ko je više zainteresovan da sazna ko je ubio Dženana ili Davida (Dragičevića) od njihovih očeva. Tako da sve skupa ovo ostavlja gorčinu u ustima i s pravom građani podržavaju ovu našu borbu, ali se pitaju kuda sve ovo vodi”, poručio je Feraget.

 

Podsjetimo, optuženi u predmetu “Dženan Memić” uhapšeni su početkom ove godine i zadržani u pritvoru.

 

Nakon toga, Sud BiH je donio odluku da ih pusti iz pritvora na slobodu uz određene mjere zabrane. Tako, primjera radi, Alisa je mogla iz svoje Općine Stari Grad otići samo u Općinu Centar i to radi pregleda kod doktora jer je trudna.

 

Važno je istaći i to da je posljednja aktuelna informacija za ovaj slučaj ta da je zaštićeni svjedok u ovom predmetu napadnut prije nekoliko dana. To je kazala Arijana Memić, Dženanova sestra nakon ročišta koje je održano optuženima na Sudu BiH.

 

Naredno ročište je zakazano za 14. oktobar i jedan od svjedoka će biti Muriz Memić.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI