U godini obilježavanja svoje stote godišnjice

Narodno pozorište Sarajevo pristupilo Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara

Kultura 12.10.21, 10:40h

Narodno pozorište Sarajevo pristupilo Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara
Potpisivanjem memoranduma o pristupanju Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić ozvaničio je početak aktivnog članstva najveće teatarske kuće u BiH u toj asocijaciji

 

Narodno pozorište Sarajevo, u godini obilježavanja svoje stote godišnjice, pristupilo je Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara – ABNT.

 

Potpisivanjem memoranduma o pristupanju Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara,  direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić ozvaničio je početak aktivnog članstva najveće teatarske kuće u BiH u toj asocijaciji.

 

Uz Narodno pozorište Republike Srpske, Makedonski narodni teatar, “I.L. Calagiale” Narodno pozorište Rumunije,  Narodno pozorište Priština, Narodno pozorište Albanije, Crnogorsko narodno pozorište, Slovensko narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište, i Narodno pozorište Sarajevo aktivno će doprinositi razvoju teatarskih perspektiva i kapaciteta u regiji.

 

Značaj pristupa toj asocijaciji, prema riječima Mustafića, ogleda se u regionalizaciji programa i umjetničkoj, kako produkcijskoj, tako i autorskoj saradnji na više razina. To je, navodi Mustafić, jedan od prvih poteza na putu ka boljem pozicioniranju Narodnog pozorišta u Sarajevu na evropskoj mapi kulture.

 

 - Centralno pozorište mora biti važno u ovom gradu, u ovoj državi, pa u regiji, pa potom i u Evropi. To je naš cilj. Pred nama je veliki umjetnički izazov. Praviti repertoar koji će imati odjeka kod domaće publike, a ujedno i biti prepoznat na međunarodnoj pozorišnoj sceni. Moramo senzibilizirati publiku za široki spektar tema kako bi u njima pronalazila identifikacijske olakšice, jer pozorište više ne znači modu, nego potrebu. Ali kada jednom izađemo iz predugog  tranzicijskog razdoblja, doći će i neko novo vrijeme i za pozorište i za naša očekivanja. A ona moraju biti evropskog scenskog standarda - naglasio je Mustafić.

 

Ova godine navršava se sto godina od početka rada Kuće Na Obali. Naime, 21. oktobra 1921. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijernim izvođenjem  dramske predstave “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Nikole Hajduškovića, najstarija  i najveća teatarska kuća u BiH, zvanično je počela sa radom. Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna,  pokazat će i prikazivanje istog naslova  u režiji srbijanskog redatelja Kokana Mladenovića. Premijera je zakazana za  četvrtak, 21. oktobra  u 19.30, a prva i druga repriza na rasporedu su  u petak i subotu,  22.  i 23. oktobra u istom terminu.

 

Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret  Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

 

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.


(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI