Dogovoreno pružanje humanitarne pomoći

U Dohi završeni prvi direktni razgovori američkih zvaničnika sa talibanima: 'Iskreni i profesionalni'

Front 11.10.21, 08:28h

U Dohi završeni prvi direktni razgovori američkih zvaničnika sa talibanima: 'Iskreni i profesionalni'
SAD insistira na tome da sastanak ne predstavlja priznanje talibana, prenosi BBC

 

Prvi razgovori između američkih i talibanskih čelnika, nakon povlačenja američkih trupa u augusta iz Afganistana, završeni su u Dohi.

 

Razgovori u Kataru fokusirali su se na obuzdavanje ekstremističkih grupa, evakuaciju američkih građana i humanitarnu pomoć.

 

Američki dužnosnici rekli su da su razgovori bili "iskreni i profesionalni", iako će se o talibanima suditi prema njihovim postupcima.

 

SAD insistira na tome da sastanak ne predstavlja priznanje talibana, prenosi BBC.

 

U izjavi objavljenoj u nedjelju navečer, talibani su objavili da su se Sjedinjene Države složile početi pružati humanitarnu pomoć zemlji.

 

"Predstavnici SAD-a izjavili su da će pružiti humanitarnu pomoć Afganistancima i pružit će prostor drugim humanitarnim organizacijama za dostavu pomoći", rekli su talibani.

 

Dodaju da će "sarađivati ​​s humanitarnim organizacijama u transparentnoj isporuci humanitarne pomoći i olakšat će kretanje stranih državljana".

 

Međutim, SAD tek treba formalno potvrditi ovu tvrdnju.

 

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da su dvije strane razgovarale o pružanju "snažne humanitarne pomoći, direkto afganistanskom narodu", bez iznošenja detaljnijih informacija.

 

"Američka se delegacija usredotočila na sigurnosne i terorističke probleme i siguran prolaz za građane SAD-a, druge strane državljane i naše afganistanske partnere, kao i na ljudska prava, uključujući i značajno sudjelovanje žena i djevojaka u svim aspektima afganistanskog društva", rekao je Price.

 

(FENA/Foto: Ilustracija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI