VIDEO/ DAMIR MAŠIĆ OBRAZLOŽIO

Još prije tri godine minimalna plata u FBiH mogla je biti 750 KM, ali Novalićeva Vlada je to odbila!

Biznis Klub 09.10.21, 12:05h

Još prije tri godine minimalna plata u FBiH mogla je biti 750 KM, ali Novalićeva Vlada je to odbila!
Mi u SDP-u smo smatrali prije tri godine, kada smo u proceduri puštali ovaj Zakon, da se nešto tako uradi. Zakon ne može ići sam, on mora ići u paketu sa fiskalnim zakonima gdje je evidento da treba smanjiti poresku stopu za doprinose. Time bi se postigla dva efekta – rasteretila bi se privreda i privrednici, a s duge strane stimulisali bi one koji rade na crno da se legalizuju - pojašnjava Mašić

 

 

 

Damir Mašić, poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kazao je za N1 da bi usvajanjem Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH došlo do povećanja penzija. Konkretno, minimalna penzija bi sa 380 KM sada bila 420.


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je putem svojih klubova u oba doma Parlamenta Federacije BiH uputila u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, čija je osnova zamjena indeksa potrošačkih cijena sa, objektivno, realnijim indeksom cijena hrane, kada je u pitanju godišnje usaglašavanje iznosa penzija, obrazlaže ova stranka potrebu za izmjenama zakona.


N1: Sa kim ste radili ovaj prijedlog i šta on u konačnici mijenja?


Damir Mašić: Dužan sam se zahvaliti Faruku Hadžiću, nezavisnom ekspertu koji je radio na ovom Zakonu. Ovaj Zakon svakog 15. aprila vrši usklađivanje penzija u dva ključna parametra – procentualni rast BDP-a iz prošle godine i indeksa porasta potrošačkih cijena. Naša izmjena se odnose na ovaj indeks porasta potrošačkih cijena jer je to širok pojam, imamo preko 600 artikala koji ulaze u to. Mi želimo to svesti na usklađivanje sa povećanjem cijena hrane što će znatno olakšati penzionerima da ukoliko se usvoje ove izmjene doći će do povećanja penzija.


Osnovne namirnice su prošlih mjeseci rasle za više od 6 posto što bi dovelo do povećanja koeficijenta sa kojim se ravnaju penzije. U Federaciji imamo 260.000 penzionera koji imaju najnižu penziju od 380 maraka, postavlja se pitanje kako mogu sastaviti kraj sa krajem. Smatramo da će se sa ovim izmjenama ispraviti ogromna nepravda.


Može li finansijski entitet podnijeti ove promjene?


Samo u ovoj godini Vlada FBiH je rasporedila više od 200 miliona maraka na različite projekte, na projekte sa vrlo upitnim kriterijima raspodjele. Naše pitanje zbog čega se dio ovih sredstava ne bi usmjerio na jednu od najugroženijih kategorija? Nije pitanje ima li novca, novca očigledno ima, ali je pitanje raspodjele sredstava. Novalić i njegova vlada nisu pokazali previše socijalne osjetljivosti prema radnici i penzionerima.


Mašić: U paketu sa fiskalnim zakonima


Imamo penzije od 380 maraka i manje, plate od 500-600 maraka. Zamislite da ste u takvoj situaciji, kako bi izašli na kraj sa ovim primanjima?


Iskreno da vam kažem – teško. Imam dvoje penzionera u kući. Moji roditelji nemaju najnižu penziju i vjerujte kada vidim koliko izdvajaju samo na lijekove… objektivno je nemoguće imati iole dostojanstven i noromalan život. Ovo neće biti veliko povećanje, ali će ljudima značiti mnogo 40 maraka na 380 KM penzije.


Može li minimalna plata u FBiH iznositi 750 KM, kako se govori u posljednje vrijeme?


Mi u SDP-u smo smatrali prije tri godine, kada smo u proceduri puštali ovaj Zakon, da se nešto tako uradi. Zakon ne može ići sam, on mora ići u paketu sa fiskalnim zakonima gdje je evidento da treba smanjiti poresku stopu za doprinose. Time bi se postigla dva efekta – rasteretila bi se privreda i privrednici, a s duge strane stimulisali bi one koji rade na crno da se legalizuju.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI