VIDEO/ Ugledni bh. sociolog u CD-u

Esad Bajtal: 'Dodik se boji da će ga građani predati isto kao što su uradili Miloševiću... Strah ga je svega!'

Front 08.10.21, 20:34h

Esad Bajtal: 'Dodik se boji da će ga građani predati isto kao što su uradili Miloševiću... Strah ga je svega!'
Boji se građana. Zagradio se unutar entiteta. Silne afere koje se tamo događaju jesu njegov najveći strah - smatra profesor Esad Bajtal, ugledni bh. sociolog

 

 

 

- Onaj ko ne poštuje Dejtonski sporazum treba se sklanjati sa puta... Sve ono što uništava građansku egzistenciju. Samim pristajanjem na liderstvo – oni pristaju na odgovornost. Građani nikoga nisu tjerali da rade ovo ili ono. Oni su sami obećavali; od tih obećanja nema ništa. Dodik se boji opozicije. Boji se građana. Zagradio se unutar entiteta. Silne afere koje se tamo događaju jesu njegov najveći strah - smatra profesor Esad Bajtal, ugledni bh. sociolog.


Gostujući večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, Bajtal je također naglasio:
 

- Dodik se boji da će ga građani predati isto kao što su građani to uradili Miloševiću. Zato prijeti, psuje i ponižava. Sve je to iz straha!


Govoreći o siromaštvu bh. građana, Bajtal postavlja pitanje: Ko ima pravo da zagorčava život građanima?


- Siromaštvom jedva sastavljate kraj sa krajem. Nama je siromaštvo nametnuto! Ovo je bogata zemlja, a siromašna država siromašnih građana - ističe on.


Naglašava i da je način na koji se "EU igra sa nama produžavanjem agonije i cinizma, najblaže govoreći, to je žalosno".


- Ne znam kako Međunarodna zajednica ne vidi... Očigledan je interes. Kad međunarodnoj zajednici bude odgovaralo da se stvari promijene, oni će ih promijeniti preko noći! I rat su zaustavili preko noći! Zašto ga nisu spriječili?! Očito nekome u Evropi treba rat! Evropa je mirno gledala kako se kod nas sve topi u krvi! Mirno su gledali kako se ruše principi s kojima nas sad ta ista Evropa uslovljava! Može biti rat pet dana! To je dovoljno da više nema pitanja odakle nekome neko bogatstvo! Ko ima pravo da nas stavi među tri najjadnije zemlje svijeta! BiH je bogata zemlja siromašnih građana! Naše siromaštvo je vještačko i nametnuto! Opljačkani smo! - kaže profesor Bajtal.


Više pogledajte u videu...

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI