NE VJERUJ SVOM NOVČANIKU, VEĆ STATISTICI

Kako nam mažu oči: Prava istina o prosječnoj plati u BiH - kakvih 1000 KM?! Evo kako se zapravo računa...

Biznis Klub 08.10.21, 10:24h

Kako nam mažu oči: Prava istina o prosječnoj plati u BiH - kakvih 1000 KM?! Evo kako se zapravo računa...
Kada se (iskreno) odgovori na ova pitanja, dolazi se do posve drugačije i mnogo istinitije slike o prosječnoj plati u BiH i životnom standardu njenih građana

 

 

 

U javnosti se posljednjih mjeseci kontinuirano iznose podaci o povećanju plata u Bosni i Hercegovini, pa je ona, prema zvaničnim statistikama koje se plasiraju putem medija, dostigla, čak i prestigla, 1000 KM! Sve to opet implicira i na bolji životni standard bh. građana. Ali da li je to tačno?


Kako je moguće da u jednoj izuzetno siromašnoj državi kakva je BiH, baš u vremenu pandemije i nove ekonomske krize dođe do povećanja prosječnih primanja zaposlenika?


Istovremeno, sve više građana napušta državu, a samo u zadnjih mjesec dana, prema sudskim registrima, likvidirano je 69 firmi, a pred gašenjem je još 30. Evidentno je i da većina stanovnika teško ili vrlo teško živi... Na koji način se dolazi do prosječne plate od 1002,00 KM u BiH (podaci za juli mjesec) i šta se sve prešućuje u ovim statističkim podacima?


E, kada se (iskreno) odgovori na ova pitanja, dolazi se do posve drugačije i mnogo istinitije slike o prosječnoj plati u BiH i životnom standardu  njenih građana.


 
- Prosječna plata kao pokazatelj možda i nije najbolja mjera koja pokazuje stvarni standard radnika u Bosni i Hercegovini. Prosječna plata se dobije kada saberete pojedinačne plate svih zaposlenih radnika i podjelite sa ukupnim brojem radnika. Upravo zbog toga, ograničenje ovakvog načina praćenja jeste u tome što na prosjek utiču ekstremne vrijednosti - pojašnjava za DEPO Portal Faruk Hadžić, makroekonomski bh. analitičar.

 

faruk-hadzic

Podsjeća i kako su mediji znali prenijeti zapanjujuće podatke o platama pojedinih direktora preduzeća u privatnom sektoru, koje su se kretale blizu pola miliona KM!


- Upravo i ove plate ulaze u prosjek, čime se isti vještački podiže. Mnogo pouzdaniji pokazatelj bi bila medijalna plata, međutim naša statistika ne vodi zvanični obračun ove plate. Kada bi sve radnike u državi poredali po visini plate, medijalna plata bi bila ona plata na sredini niza, tj. ona bi razdvajala niz na dva jednaka dijela. Podaci prema prijavljenim radnicima, neoficijalno, pokazuju da je medijalna plata u BiH u rangu oko 700 KM, što znači da pola radnika radi za tu platu i manju, dok druga polovica za tu platu i veću - navodi Hadžić.


Stoga treba podsjetiti da imamo i sljedeće podatke: u prerađivačkoj industriji ove godine prosječna plata iznosi 775 KM, u trgovini oko 740 KM, u građevinarstvu oko 701 KM, u djelatnostima pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane oko 605 KM. U ovim djelatnostima radi skoro 60 posto svih radnika u BiH pa se tako postavlja pitanje čije plate zapravo stvaraju prosjek od preko 1000 KM i koji je to postotak od ukupno zaposlenih ljudi u BiH?  


Da li ovakvi podaci o rastu prosječne plate iz mjeseca u mjesec, umjesto poboljšanja žvotnog standarda, ustvari otkrivaju zastrašujuće činjenice o sve većem jazu između bogatih i siromašnih stanovnika BiH? Zapravo, mali procenat zaposlenika sa enormno dobrim zaradama vještački diže prosjek i stvara lažnu sliku o stalnom rastu prosječne plate... I to baš u vrijeme pandemije.


Sagovornik DEPO Portala o tome kaže:


- Povećanje prosječne plate u BiH tokom pandemije COVID-19 se može vrlo jednostavno objasniti. 9/10 otkaza u FBiH tokom 2020. godine su došla iz četiri privredna sektora (Prerađivačka industrija, Hotelijerstvo i ugostiteljstvo, Trgovina i Zabava i rekreacija). Plate u ovim sektorima su svakako ispodprosječne. Kada su ti radnici dobili otkaz (26.800 u FBiH), onda imate situaciju da manje plate ne ulaze u prosjek i tako se vještački podiže prosjek za cijelu državu.


Primijetno je i da se plasiranjem informacija o rastu plata pokušava relativizirati talas poskupljenja koji nas je zahvatio od početka pandemije, a na koji vlade u BiH ne mogu ili ni ne pokušavaju da utiču... Na pitanje kako to komentira, kao i izjave entitetskih premijera o boljem životnom standardu građana, Hadžića naglašava:


- Stalna poskupljenja, a prije svega hrane, dovode do smanjenja neto plata, ako one nisu povećavane. Ako imate, recimo, i prosječnu platu od 1.000 KM, ali ako vam se plata ne povećava, a troškovi rastu, vi ustvari imate manju platu za trošenje.


I to bi, u najkraćem, bila prava istina o stalnom rastu prosječne plate u Bosni i Hercegovini. Nije onako kako jeste, već kako pokazuje statistika!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI