VIDEO/ VRUĆE TEME U 'PRESSINGU'

Ministar Podžić poručuje: 'I BiH će se uključiti u naoružavanje... Građani, mirno spavajte, ima ko da vas čuva!'

Front 07.10.21, 12:03h

Ministar Podžić poručuje: 'I BiH će se uključiti u naoružavanje... Građani, mirno spavajte, ima ko da vas čuva!'
Koliko zarađuju pripadnici OS BiH? Vojnik 850 maraka, a oficir do 1.500...

 

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u Pressingu na N1 kazao je kako će se i BiH uključiti u naoružavanje, ali su problem trenutne blokade institucija. Otkrio je kao ni Srbija niti Hrvatska nisu probili kvote na osnovu sporazuma o naoružanju.


Hoće li se BiH uključiti u regionalnu trku u naoružanju?


Sa ovakvom politikom i blokadama budžeta iće vrlo sporo. Hoćemo, i mi se uključujemo. Ne bih ja to nazvao trkom u naoružanju. Bitno je da ni Srbija ni Hrvatska nisu probili kvote na osnovu sporazuma. Mi vršimo redovne inspekcije. Nije problem što se Srbija i Hrvatska naoružavaju, nego je problem što se BiH nenaoružava.


Moram pohvaliti naše pripadnike OS BiH zbog njihovog angažmana. Oni nam otvaraju rata svugdje. Dešavalo mi se da američki predstavnici po 10 minuta zahvaljuju zbog naših učešća u mirovnim misijama. Hvala Bogu, imamo jakih prijatelja. Ja sam 3. marta u Turskoj potpisao sporazum sa Vladom Turske koja će nam dati vojnu opremu u vrijednosti od 45 miliona KM.


Šta sada OS BiH imaju?


Helikoptera i tenkova ima dosta. Doduše, helikopteri nisu svi operativni, ali ih ima dovoljno za gašenje požara koji je bio ljetos. Ali nije bilo političke volje. Imamo dovoljno i oklopnih transportera. Mislim da ćemo iz Turske najviše nabaviti oklopna vozila.


Kad će to biti?


Ugovor je prošao sve procedure, samo se čeka odluka Doma naroda.


BiH izdvaja 0,9 BDP za vojsku. Da li se išta povećalo?


Bio je prijedlog da se poveća. Ali od delegata i parlamentaraca iz RS imamo namjerne blokade u cilju zaustavljanja modernizacije Oružanih snaga. Veliki novac trošimo na plate, što nije normalno, a plate su izrazito male.


Koliko zarađuju pripadnici OS BiH?


Vojnik 850 maraka, a oficir do 1.500.


Kako se provodi Program reformi? Sad o tome niko ne priča? Koliko smo blizu NATO-u?


Ja sam u prošlom mjesecu posjetio dvije članice NATO-a i jednu neutralnu zemlju – Srbiju. Bio sam iznenađen stanjem u Crnoj Gori. Dobio sam čvrste garancije da Crna Gora podržava NATO put BiH. Apsurdno je da smo u odnosu na CG, na članicu NATO saveza, daleko otišli u pojedine stvarima kada se tiče vojske.

 

Na kraju razgovora ministar Podžić je građanima BiH poručio i da, bez obzira na pojačane tenzije zadnjih sedmica, mogu mirno da spavaju - ima ko da ih čuva!

 

Više pogledajte u videu...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI