posjetite dane otvorenih vrata

Obilježavanje godišnjice od ponovnog otvaranja Olimpijskog muzeja Sarajevo

Kultura 06.10.21, 16:08h

Obilježavanje godišnjice od ponovnog otvaranja Olimpijskog muzeja Sarajevo
U narednim danima također ulaz za sve posjetioce bit će besplatan od 10:00 do 18:00 sati kao poklon JU „Gradski Muzeji“ Sarajevo za sve građanke i građane grada Sarajeva, Kantona i cijele Bosne i Hercegovine

 

Povodom obilježavanja godišnjice od ponovnog otvaranja Olimpijskog muzeja Sarajevo pozivamo vas na dane otvorenih vrata koje će trajati 3 (tri) dana od petka do nedjelje (8.10.2021.- 10.10.2021). godine.

 

Ovom prilikom u petak, 8.10. ugostit ćemo Noći arhitekture s početkom u 19:00 sati. 

 

olimpijski-muzej-1

 

Program Noći arhitekture započinje premijerom filma ‘Another type of knowledge – a portrait of Dorte Mandrup’ koji je nastao kao rezultat razgovora sa jednom od najutjecajnijih figura skandinavske arhitekture. Film je portret danske arhitektice i istražuje uslove i prirodu današnje arhitekture, sintezu mjesta i historije, materijalnosti i skulpturalnosti i dosljednu artikulaciju savremenosti. Saznajte ko je Dorte Mandrup, koji je njen pristup arhitekturi i zašto rad njenog studija privlači sve više pažnje međunarodne arhitektonske zajednice.
Program će se dalje nastaviti dokumentarnim filmom ‘Symmetries’ premijerno prikazanim na Venecijanskom Bijenalu 2021. Film u produkciji Dana arhitekture i Francesca Degl’Innocentija istražuje Sarajevo kroz priče i projekte tri generacije sarajevskih arhitekata. Kao dio saradnje sa paviljonom Italije, film traži odgovor na temu ‘Resilient communities’.

 

U toku dana organizirane su radionice za djecu i za sve posjetioce bit će slobodan ulaz, gdje će premijerno moći vidjeti novu/dopunjenu postavku u Olimpijskom muzeju.

 

U narednim danima također ulaz za sve posjetioce bit će besplatan od 10:00 do 18:00 sati kao poklon JU „Gradski Muzeji“ Sarajevo za sve građanke i građane grada Sarajeva, Kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

 

olimpijski-muzej-2

 

Da podsjetimo, Vila Mandić u kojoj je smješten Olimpijski muzej Sarajevo sagrađena je 1903. godine, a uništena je i zapaljena 27. aprila 1992. godine, na samom početku agresije na BiH. Ponovno je, rekonstruisana, otvorena za javnost 08. oktobra 2020. godine uz posjetu Princa Alberta II od Monaca. 

 

U obnovljenom Muzeju, pored zbirki artefakata posvećenih ZOI '84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF. Projekt ima za cilj u izvornom obliku očuvati uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH i na taj način vratiti olimpijski duh.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI