Nakon šokantnog izvještaja

Papa Franjo o sistematskom seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Francuskoj: 'Ovo je vrijeme za sram'

Hronika 06.10.21, 13:23h

Papa Franjo o sistematskom seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Francuskoj: 'Ovo je vrijeme za sram'
Nezavisna komisija u utorak je objavila da je francusko katoličko svećenstvo seksualno zlostavljalo oko 216.000 maloljetnika tokom sedam decenija od 1950. godine, "ogromni fenomen" koji je prekriven "velom šutnje"

 


Papa Franjo u srijedu je izrazio "sram" zbog seksualnog zlostavljanja djece od francuskog katoličkog svećenstva koje je objavljeno u izvještaju ove sedmice.

 

- Želim izraziti žrtvama tugu i bol zbog traume koju su pretrpjeli. I također svoj sram zbog dugogodišnje nesposobnosti Crkve - izjavio je Papa tokom svoje opće audijencije. Smatra da je Crkva trebala da se suoči s time.

 

- Molim se i svi se zajednički molimo - tebi Gospode i tvojoj slavi - da se sramimo. Ovo je vrijeme za sram - kazao je.

 

Papa je zatražio od svećenstva da radi na tome da osigura da se takve situacije "ne ponove", nudeći podršku francuskim svećenicima da "prihvate ovo suočavanje koje je teško".

 

Također je pozvao francuske katolike da "preuzmu svoju odgovornost kako bi osigurali da Crkva bude siguran dom za sve".

 

Nezavisna komisija u utorak je objavila da je francusko katoličko svećenstvo seksualno zlostavljalo oko 216.000 maloljetnika tokom sedam decenija od 1950. godine, "ogromni fenomen" koji je prekriven "velom šutnje".

 

Dvoipogodišnja istraga komisije i izvještaj na 2.500 stranica izazvali su gnjev, dok se Katolička crkva u Francuskoj i širom svijeta suočava s rastućim brojem optužbi zbog zlostavljanja i s krivičnim progonima.

 

Papa je u utorak objavio saopćenje putem svog portparola kako bi izrazio žaljenje zbog žrtava zlostavljanja, ali je u srijedu otišao korak dalje s ličnom porukom upućenom tokom svoje redovne sedmične opće audijencije u Vatikanu, prenosi AFP.

 

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI