art fight charlama

Dvije galerije pod jednim krovom u akciji: Sutra uveče izložba i performans Vanje Solakovića

DEPO Art 05.10.21, 17:56h

Dvije galerije pod jednim krovom u akciji: Sutra uveče izložba i performans Vanje Solakovića
Otvorenje izložbe je 13.10.2021. u 19:00 sati, u galeriji „Zvono“ koja se nalazi u prostoriji galerije „Charlama depot“, u Skenderiji.

 

Izložba i performans „Sonus Visualis“, što na latinskom znači „vizualni zvuk“, je ujedinjenje umjetnikove autentične likovne umjetnosti, izloženih ekspresivnih crteža i muzičkog performansa, u obliku jam sessiona (Improviziranog muziciranja).

 

„Umjetnost X“ predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu, ali i u zaseban kombinovani medij. Na taj način, umjetnik Vanja Solaković prezentira jednu vrstu posebnog, ali na svoj način i praiskonskog rituala, čiji je konačni cilj pronalazak čiste artističke niti, kroz ogoljene impulse, koji diktiraju slijed zbivanja samog performansa. U muzičkom performansu učestvuju tri aktera: Jan Delić (Bubnjevi), Alem Brka (Bass gitara) i Vanja Solaković (Električna gitara). 

 

U izvedbi/performansu ove trojke, zastupljeni su mnogi muzički žanrovi: od punk rocka, do psihodeličnog rocka, noise rocka, funka i post rocka.


Likovni dio izložbe, sastoji se od kolekcije crteža, kojima su prikazani originalni umjetnikovi simboli i totemi, izrazito organske forme.

 

Također, bit će izložene skice i „brzi crteži“, kao zapis umjetnikovog ekspresivnog impulsivnog djelovanja na papiru.


VAX - Vanja Solaković, rođen je 08.11.1990. godine u Sarajevu.

 

Sa roditeljima, kao dijete, zbog agresije na BiH, odlazi u Njemačku i tamo boravi šest godina.

 

Vraća se u Sarajevo 1998. godine, gdje završava osnovnu školu „Isak Samokovlija“ 2005. godine, a zatim upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek tekstilni dizajn.

 

Po završetku srednje škole, 2009. godine, upisuje Likovnu Akademiju u Sarajevu, diplomira na odsjeku kiparstvo 2016 godine, te magistrira 2017. godine, na istom odsjeku.

 

Aktivan je na domaćoj likovnoj sceni, te iza sebe ima značajan broj samostalnih izložbi i performansa, a također je sudjelovao i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama.

 

Frontmen je popularne alternativne sarajevske grupe „Činčila“, sa kojom ima mnogobrojne nastupe, značajne koncerte i umjetničke performanse, u kojima također istražuje spoj likovne umjetnosti, performansa i zvuka. „Činčila“ je objavila dva autorska studijska albuma, sa kojima su ostvarili zapažen regionalni uspijeh, u oblasti alternativne scene.

 

Bilo da se radi o likovnoj ili muzičkoj umjetnosti, Vanja Solaković na svoja djela gleda kao na dnevnik svog života, koji opisuje njegova unutrašnja stanja u datim momentima, životnim situacijama i periodima.

 

„Zaustaviti prolaznost je moguće, samo kada uspijemo uhvatiti trenutak…“!

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI