Nastavak akcije 'Konak'

Nakon hapšenja službenika SIPA izuzela i videonadzor iz prostorija Granične policije BiH

Hronika 05.10.21, 09:42h

Nakon hapšenja službenika SIPA izuzela i videonadzor iz prostorija Granične policije BiH
Prije dvije sedmice je SIPA po naredbi Tužilaštva BiH uhapsila tri osobe, od čega su dva granična policajca i jedan posrednik

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izuzeli su po naredbi Suda BiH videonadzor iz zgrade uprave Granične policije BiH.

 

Radi se o nastavku aktivnosti u predmetu "Konak". Prije dvije sedmice je SIPA po naredbi Tužilaštva BiH uhapsila tri osobe, od čega su dva granična policajca i jedan posrednik. Uhapšeni su zbog primanja mita tokom prijema kadeta u ovu policijsku agenciju.

 

Uhapšeni su granični policajci Rejhan Raković i Ensar Salčinović. Raković je bio član Komisije iz Granične policije za prijem kadeta. Osim, Rakovića i Salčinovića, uhapšen je i posrednik - civil Kenit Čakić. Svi se nalaze u pritvoru.

 

SIPA je također obavila pretres prostorija Ivice Sablje i Đorđa Kusmuka, koji su bili članovi ove komisije. Oni su, kako "Avaz" saznaje prijavljeni Tužilaštvu BiH.

 

 - Osumnjičeni se terete za zloupotrebe položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine utjecaja - kazala je tada Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

 

U prijavi, koja je poslana direktorima policijskih agencija i pravosudnim institucijama, napisano je da je kadetima za prijem traženo između 15.000 i 25.000 maraka. Danas će biti poznata odluka hoće li kompletan konkurs biti poništen.

 

SIPA je obavila prije dvije sedmice i pretres u Ministarstvu sigurnosti BiH.

 

Izuzeti videonadzor će otkriti ko je i kada dolazio od članova Komisije u prostorije ove agencije i kojim danima.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL7md)

 

 

BLIN
KOMENTARI