102. izdanje kulturne manifestacije

Ana Brnabić svečano otvorila Šantićeve večeri poezije u Mostaru, a i otkrila šta je to Aleksu Šantića ponajviše inspiriralo

Kultura 04.10.21, 20:42h

Ana Brnabić svečano otvorila Šantićeve večeri poezije u Mostaru, a i otkrila šta je to Aleksu Šantića ponajviše inspiriralo
Predsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je Aleksa Šantić postavio temelje suvremene kulture u Mostaru, te da "Šantićeve večeri poezije" čuvaju i njeguju srpsku kulturu u Mostaru i slažu kulturni mozaik multietničkog Mostara

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je 102. izdanje tradicionalne kulturne manifestacije "Šantićeve večeri poezije".

 

- Mostar je poseban grad u svakom smislu. Grad kompleksne prošlosti i povijesti. Također sa emotivno mnogo naboja, ali grad koji je u pravom smislu te riječi europsko raskrižje kultura raznih utjecaja, vjera i svega onoga što se može naći na europskom kontinentu. I u tom smislu, koliko god to problema je moglo stvoriti, što smo nažalost mogli vidjeti u bliskoj ali i daljoj prošlosti, to je ogroman potencijal kojeg je Aleksa Šantić vidio i to je ono što je njega najviše inspiriralo - kazala je tom prigodom Brnabić.

 

Po njezinim riječima, kada govorimo o njegovoj poeziji onda govorimo o čovjeku kojem je domovina bila glavna muza i glavna inspiracija, ljubav prema domovini i ljubav prema svim narodima s kojima je živio u Mostaru.

 

- Pošto nam je prošlost tako kompleksna, ja otvarajući ove večeri mogu samo reći ono što je Šantić govorio, a to je da je pred nama svijetla budućnost – kazala je Brnabić, poručivši kako je Šantić imao vjere u budućnost što se i vidi po njegovoj najpoznatijoj pjesmi "Ostajte ovdje".

 

Ocijenila je kako na pomirenju treba mnogo i uporno raditi te da je najvažnije da se u to pomirenje iskreno vjeruje.

 

Predsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je Aleksa Šantić postavio temelje suvremene kulture u Mostaru, te da "Šantićeve večeri poezije" čuvaju i njeguju srpsku kulturu u Mostaru i slažu kulturni mozaik multietničkog Mostara.

 

- Šantićeve večeri svake godine iznova su nam posjetnik na poruke koje nose Šantićeve pjesme koje je i on sam živio, a to su ljubav, tolerancija i jedinstvo. Naša želja je da kulturom gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadam se da smo svi zajedno večeras ugradili barem jedan kamen u taj most - poručila je Bjelica Šagovnović.

 

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako su Šantićeve poruke aktualne i danas.

 

– One su životne, ljudske i ohrabrujuće ali isto tako i opominju – kazao je Kordić.

 

Poručio je kako je obaveza svih "nas da gradimo odnose u ovom gradu, čuvamo svoj grad i gradimo bolju budućnost".

 

Inače, na otvaranju kulturne manifestacije "Šantićeve večeri poezije" nazočili su predstavnici diplomatskog kora Srbije i Hrvatske, te predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Mostara i Hercegovine. Kulturna manifestacija trajat će do 16. listopada, a odvija se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle".

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI