Režiser uputio oštru kritiku

Haris Pašović 'opleo' po MESS-u: Mora da se šalite kad potvrđujete ovaj navodni 'program' kao ozbiljan...

Kultura 03.10.21, 10:23h

Haris Pašović 'opleo' po MESS-u: Mora da se šalite kad potvrđujete ovaj navodni 'program' kao ozbiljan...
Vi mora da se šalite, kad potvrđujete da direktor festivala bude ujedno i umjetnički selektor festivala, što je protiv Statuta MESS-a, a on ni nema umjetničke kvalifikacije za taj posao, napisao je Pašović

 

U toku je  61. Internacionalni teatarski festival MESS koji ove godine ugošćava produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine.

 

Međutim, poznati bh. režiser Haris Pašović nije impresioniran ponuđenim programom. Njegovu reakciju koju je objavio na svom Facebook profilu prenosimo u cjelosti.


MESS, vi mora da se šalite?! 


Upravni odbor Međunarodnog teatarskog festivala MESS Sarajevo -  Vi mora da se šalite kad potvrđujete ovaj navodni „program“ kao ozbiljan program internacionalnog festivala koji je nekada imao evropsku reputaciju? Jer, da se ne šalite, kako biste mogli, i u najvećoj rasijanosti, prihvatiti da polovinu programa čine predstave sa REDOVNOG REPERTOARA sarajevskih pozorišta, a da su njima još pridružene po jedna predstava iz Hrvatske i Srbije, jedan preformans iz Francuske i jedna irska predstava zaostala iz programa od prije dvije godine?!? Uz sve to, predstave iz Hrvatske i Srbije su predstave čiji su autori prijatelji festivala, takoreći članovi festivalske porodice. 


Vi mora da se šalite, kad potvrđujete da direktor festivala bude ujedno i umjetnički selektor festivala, što je protiv Statuta MESS-a, a on ni nema umjetničke kvalifikacije za taj posao. 


Premijer Forto, Ministar kulture Avdić i Dino Konaković - Vi mora da se šalite kad prihvatate da „program“ Međunarodnog teatarskog festivala MESS bude daleko ispod nivoa programa lokalnih festivala, npr. Susreta BH pozorišta u Brčkom; i kad prihvatate da MESS nema gotovo nikakav odjek čak ni u sarajevskoj javnosti, a o državnoj, regionalnoj i međunarodnoj da ne ni ne govorimo. 


Skupština Kantona Sarajevo - Vi mora da se šalite kad smatrate da je opravdano da za dvije godine budžetska kulturna institucija sa stalno zaposlenim "proizvede" "progam" sastavljen od predstava sa redovnog repertoara saraejvskih pozorišta?, napisao je Haris Pašović.

 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI