Mogući su medicinski i vjerski izuzeci

Otkaz za novih 175 zdravstvenih radnika: Vakcinacija obavezna na radnim mjestima sa 100 i više uposlenika

Hronika 29.09.21, 13:23h

Otkaz za novih 175 zdravstvenih radnika: Vakcinacija obavezna na radnim mjestima sa 100 i više uposlenika
Za svoje zaposlenike s medicinskim ili vjerskim izuzecima, zdravstvena organizacija uvela je mjeru obaveznog sedmičnog testiranja, nošenje maske N95 i zaštite za oči

 

Zdravstvene ustanove u američkoj Sjevernoj Carolini otpustile su 175 uposlenika jer se nisu vakcinisali protiv koronavirusa.

 

Bolnički lanac "Novant Health" sa sjedištem u Sjevernoj Carolini naveo je da su raskinuti ugovori 175 zdravstvenih radnika koji nisu poštovali obavezu vakcinacije protiv COVID-19.

 

Za svoje zaposlenike s medicinskim ili vjerskim izuzecima, zdravstvena organizacija uvela je mjeru obaveznog sedmičnog testiranja, nošenje maske N95 i zaštite za oči.

 

Zdravstvena ustanova, koja ima 35.000 zaposlenih, saopćila je kako je do prošle sedmice dala dodatni rok za 375 zdravstvenih radnika da se vakcinišu. Oni koji to ne urade dobit će otkaze ili im neće biti produženi ugovori o radu, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Novan Health prvi je put 22. jula objavio da je uveo obaveznu vakcinaciju za uposlenike i dao im rok do 15. septembra.

 

Jedna bolnica u Houstonu u Teksasu je otpustila 150 zdravstvenih radnika zbog odbijanja da se vakcinišu.

 

Američki predsjednik Joe Biden je proglasio vakcinaciju protiv koronavirusa obaveznim na radnim mjestima s najmanje 100 uposlenika.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI